- Reklama -

Lemieux a Burkle zkoumají možnosti prodeje Pittsburghu Penguins

- Reklama -

V roce 1999 zachránili klub od bankrotu, nyní by rádi získali své peníze zpět. Mario Lemieux a Ron Burkle pozvedli chřadnoucí klub a postupně z něj udělali elitní organizaci NHL. Hvězdní hokejisté, nová aréna, davy fanoušků. Situace je zcela jiná než před šestnácti lety a nahrává prodeji.
Lemieux s Burklem přiznali ve společném prohlášení, že zvažují prodej klubu. Pro tento účel už si najali investiční banku Morgan Stanley, která by se měla o všechno postarat.
„Provádíme periodické kontroly našeho obchodu, a jelikož jsme měli v minulých letech pár dotazů na prodej klubu, rozhodli jsme se najmout Morgan Stanley, aby do věci nahlédli a poradili nám,“ přiznali Lemieux s Burklem. „Potom, co jsme odkoupili klub z bankrotu a dali mu dlouhodobou stabilitu, věříme, že je čas prozkoumat naše možnosti.“


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Lemieux, člen Hokejové síně slávy a dvojnásobný vítěz Stanley Cupu z let 1991 a 92, vedl skupinu, která mužstvo v roce 1999 odkoupila. První dny jeho šéfování byly náročné. Penguins se málem nevyhnuli stěhování, nakonec se je ale povedlo ve městě udržet a dnes dokonce mají novou arénu.
Tučňáci lákají fanoušky na elitní hvězdy, Sidneyho Crosbyho a Jevgenije Malkina. Hala Consol Energy Center je od svého otevření v roce 2010 neustále vyprodaná. Televizní rating je u Pittsburghu nejvyšší mezi všemi hokejovými organizacemi v USA.
Výsledky už jsou horší. Od roku 2009 Pittsburgh ani se silnou sestavou nevyhrál Stanley Cup. Letos se vzpamatovává z vyřazení od Rangers v prvním kole play off. Lemieux však nepřestává věřit mladým talentům, které se mohou opřít o silné jádro týmu v Crosbym, Malkinovi, Letangovi a Fleurym.
„Naším cílem bylo zpevnit organizaci zevnitř i zvenčí,“ řekl Lemieux. „Naši hráči jsou podepsáni na dlouho dobu, ve fanoušcích mají vášnivou podporu, osobně myslím, že Penguins jsou pro budoucnost výborně nastaveni. Bez ohledu na to, co nastane, bych si rád zachoval v týmu nějakou kapacitu, Ron i já si určitě chceme ponechat nějaký vlastnický podíl.“
Banka Morgan Stanley pomohla před čtyřmi lety s prodejem Buffala Sabres do rukou Terryho Perguly, byl to tehdy obchod za 189 miliónů dolarů. Jelikož podle názoru Garyho Bettmana tržní hodnoty klubů NHL neustále stoupají, může jít v případě Pittsburghu o ještě větší peníze.
Foto: Jaime Dillen-Seibel

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -