- Reklama -

Letos jdou Lightning do play off zkušenější a věří, že mohou dojít dál než loni

- Reklama -

Podruhé za sebou se hokejisté Tampy Bay kvalifikovali do play off National Hockey League. Jejich loňské účinkování ve vyřazovacích bojích nemělo dlouhého trvání. Lightning prohráli v prvním kole sérii s Montrealem hladce 0:4 na zápasy, což činovníci floridského celku těžce nesli.
„Drtivá porážka s Canadiens nás samozřejmě všechny hodně mrzela. Po play off nám zůstala v ústech hořká pachuť, to je pravda, ale na druhou stranu jsme měli v týmu hodně mladých hráčů a potřebovali jsme nabrat zkušenosti,“ vzpomíná asistent hlavního kouče Rick Bowness.


Vstupte do světa statistik NHL


V minulém ročníku nasbírala Tampa Bay potřetí ve své historii víc než 100 bodů (101). To se ji povedlo i letos. Ba co víc, dokonce si o dva body vylepšila klubový rekord ze sezóny 2003-04 (106 bodů). „Sbírat úspěchy v základní části je příjemné, ale v podstatě to nic neznamená. Jakmile začne play off, všechno ostatní jde stranou,“ upozorňuje Bowness.
Jedním z hráčů Tampy, kteří loni poprvé v životě okusili atmosféru vyřazovacích bojů NHL, byl Alexander Killorn. „Měli jsme v týmu hodně mladých kluků, kteří neměli s boji o Stanley Cup vůbec žádné zkušenosti. Nyní už trochu víme, co takové zápasy obnáší,“ říká pětadvacetiletý centr.
Série s Montrealem byla pro Blesky obrovská lekce; krutá, ale poučná. „Napoprvé to není nikdy snadné. Ale dnes jsme na tom podstatně lépe, neboť víme, co od toho můžeme očekávat,“ dodává Killorn.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru

- Reklama -

Největším problémem mužstva byl nedostatek ostřílených harcovníků, kteří by dokázali Lightning táhnout za vítězstvím v těžkých zápasech. Jejich nedostatek řešil generální manažer Bolts Steve Yzerman hned po skončení sezóny.
Z Vancouveru přivedl obránce Jasona Garrisona a po otevření trhu s volnými hráči se mu podařilo podepsat zadáka Antona Stralmana a útočníky Brendena Morrowa a Briana Boylea. Během přestupní uzávěrky doplnil Yzerman soupisku Lightning o beka Philadelphie Braydona Coburna.
„Zkušenosti z takových zápasů vám pomohou lépe zvládat výkyvy v předváděných výkonech. Takové totiž zápasy play off často bývají. Nesmíte se nechat ovládat emocemi. Důležité je snažit se držet vše pod kontrolou,“ míní Brian Boyle, který si loni zahrál s NY Rangers ve finále Stanley Cupu proti Los Angeles.
I letos má Tampa Bay před startem play off velké ambice. Dokonce se o ní hovoří jako o horkém kandidátovi na vítězství. A plným právem. Bolts pod vedením Jona Coopera obsadili v tabulce Východní konference třetí místo s pouze pětibodovou ztrátou na vítěze Prezidentovy trofeje (NY Rangers).
Yzerman tentokrát poskládal skutečně silný a vyvážený tým. „Máme spoustu talentovaných mladíků, kteří budou po svém prvním play off v NHL zkušenější. Máme i dostatek hráčů, kteří toho v nadstavbové části soutěže hodně odehráli. V play off je každý zápas a každé střídaní mnohem důležitější. Zápasy se hrají s daleko větším nasazením a naši mladí hráči se z toho poučili,“ nepochybuje Yzerman.
Před těžkou sérii s Detroitem, která startuje ve čtvrtek, je v klubu cítit touha napravit loňský neúspěch. „Budeme se snažit, aby se něco podobného neopakovalo. Uvědomujeme si, že nás čeká nesmírně těžký soupeř. Všichni ví, o co jde. Věříme, že v play off můžeme dojít dál než loni,“ uzavírá Killorn.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -