- Reklama -

Letošní rok byl pro nás velkou zkušeností, shodují se Gaudreau a Monahan

- Reklama -

Říkají jim Johnny a Mony a tohle dynamické duo má být budoucností Calgary. Svědčí o tom i lukrativní smlouvy, které oba borci podepsali před letošní sezónou. Johnny Gaudreau a Sean Monahan mají velkou zásluhu na tom, že si Plameny po roční pauze opět zahrály play-off. Pro oba mladé útočníky to rozhodně nebyl jednoduchý ročník, oba však shodně tvrdí, že letos načerpali hromadu cenných zkušeností.
Všechno to vlastně začalo už před sezónou, kdy obě mladé pušky poprvé ve své kariéře vyjednávaly s Flames o novém kontraktu. Začátek sezóny jim moc nevyšel, tým museli v té době táhnout jiní. Vyskytla se nějaká zranění, na ledě z toho byly nevyrovnané výkony. Následovalo zlepšení a velká radost z postupu do play-off. Poté ale přišlo vypadnutí v prvním kole s Anaheimem.
„Letos jsme se toho hodně naučili. Během sezóny jsme zažili vzestupy i pády, ale určitě se z toho poučíme a budeme se snažit být lepší,“ prohlásil Johnny Gaudreau při závěrečném setkání s novináři po vyřazení z bojů o Stanley Cup.
Tihle dva byli nejproduktivnějšími hráči svého týmu dva roky po sobě, když jim skončila jejich nováčkovská smlouva a oba byli jako chránění volní hráči postaveni před vyjednávání o novém kontraktu. Jednání se nečekaně dlouho vlekla. Jako první podepsal Monahan, jenž 19. srpna kývnul na nabídku sedmileté smlouvy. S novou dohodou a jistotou slušného balíku peněz však jdou ruku v ruce taky obrovská očekávání.
„Nikdy dřív jsem nemusel nic podobného řešit. Vyjednávání o smlouvě je složitý proces. Prodloužení o sedm let pro mne hodně znamená. Na startu sezóny jsem na sebe kvůli tomu vytvářel zbytečně větší tlak,“ komentoval letní události Monahan. „Nakonec jsem ale pochopil, že do haly přicházím proto, abych prostě hrál hokej. Protože tu hru miluju,“ dodal.
S Gaudreauem to šlo ještě pomaleji, dokonce vynechal i předsezónní tréninkový kemp. Novou šestiletou smlouvu nakonec podepsal až 10. října, pouhé dva dny před startem sezóny. „Když se nemusíte v létě každý den zabývat tím, zda vám zavolá agent, jestli už je dohoda hotová, je to mnohem lepší,“ říká narovinu Gaudreau. „Je fajn přijet v létě domů, vrhnout se do práce, makat na sobě v tělocvičně a připravovat se na novou sezónu bez všech těch věcí okolo,“ dodal.
Záležitosti okolo smluv ale nebyly jedinou překážkou, kterou museli oba borci překonat. Brzy poznali, že k hokeji patří také zranění. Monahan měl původně reprezentovat tým Severní Ameriky na Světovém poháru, ale vinou zranění zad se musel účasti vzdát. O měsíc později potkalo zranění také Gaudreaua, který v polovině listopadu musel vynechat deset utkání poté, co absolvoval operaci prstu.
„Byly to cenné zkušenosti. Být zraněný a nehrát, to pro mne bylo velmi frustrující. Když jsem se pak vrátil, připadal jsem si, jako kdybych v NHL začínal,“ popsal třiadvacetiletý křídelník své pocity po zranění.
Jedním z největších zážitků byla pro oba účast v jarních bojích o Stanley Cup. Sice trvala pouhých šest zápasů, ale zkušenost to byla neocenitelná. „Snažil jsem dostat svou hru na vyšší úroveň a dávat góly,“ říká Monahan, který se stal prvním hráčem v historii NHL, který se trefil ve čtyřech utkáních play-off v řadě během jediné série, kterou jeho tým přesto ztratil.
„Stalo se. Pro mne i pro tým je to dobrá zkušenost,“ říká. Jeho parťák jej doplňuje. „Ducks mají velmi dobrý a fyzicky vybavený tým. Navíc jsou zkušení, play-off hrají pravidelně, už se v něm dostali daleko. V zápasech proti nim se toho dost naučíte,“ snaží se oba myslet pozitivně.
„My máme mladý tým. V létě na sobě můžeme zapracovat a vrátit se na další sezónu dobře připraveni, abychom se dostali minimálně tam, kam jsme to dotáhli letos. Máme tu mladé kluky a naše budoucnost vypadá dobře,“ věří Gaudreau.
„Loni jsme se chtěli dostat do play-off, což se nám nepovedlo. Nedostali jsme možnost si o Stanley Cup zahrát. Před touto sezónou jsme byli nadšeni z nových kluků v kabině a z nové příležitosti. Dostat se zpátky do play-off po roční pauze pro nás bylo moc důležité,“ popisuje Gaudreau. „Poté, co jsme oba podepsali novou smlouvu, věděli jsme, že nás čeká vzrušujících šest let. Chtěli jsme do této éry vykročit správně a vrátit se do play-off,“ dodal.
Gaudreau byl druhým rokem v řadě nejproduktivnějším hráčem týmu, když v 72 zápasech nasbíral 61 bodů. Monahan byl se sedmadvaceti trefami nejlepším střelcem týmu a zaostal za svým kamarádem jen o tři body. „Když chcete být nejlepší, nakládáte si na sebe velký tlak. My se s Johnnym můžeme opřít jeden o druhého. Tahle parta, co tu máme, chce strašně moc vyhrávat a my chceme být důležitou součástí tohoto týmu,“ slíbil fanouškům Sean Monahan.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -