- Reklama -

Lidström a Chelios chválí nového kouče Red Wings

- Reklama -

Nicklas Lidström – jméno hojně skloňované ve všech zámořských hokejových ročenkách z období 1991 až 2012. Slavný švédský obránce, který ukončil aktivní kariéru před třemi lety po dvaceti sezónách v National Hockey League. Všechny odehrál v Detroitu, jemuž pomohl ke čtyřem triumfům ve Stanley Cupu (1997, 1998, 2002, 2008).


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Poslední mistrovský titul vybojoval s týmem vedeným Mikem Babcockem, který před třemi týdny zamířil do Toronta a včera ho ve funkci hlavního trenéra Red Wings nahradil Jeff Blashill. Lidström si jednačtyřicetiletého rodáka z Detroitu dobře pamatuje ze své poslední sezóny v nejprestižnější hokejové soutěži světa.
Babcock si tehdy vyžádal Blashilla jako svého nového asistenta ze západomichiganské univerzity, ale o rok později ho uvolnil pro potřeby záložního celku Grand Rapids.
„Měl pár dobrých nápadů pro hru v přesilovkách a jiný pohled na různé věci. Ale tehdy se ještě teprve sžíval s organizací a vůbec i celým děním v NHL,“ vzpomíná na amerického kouče bývalý kapitán Red Wings Nicklas Lidström.
Blashillovi se v American Hockey League dařilo a před dvěma lety dovedl farmářský celek Grand Rapids Griffins k zisku Calder Cupu. „V Detroitu to pro něj byla hodně dobrá zkušenost, jak se před působením v Grand Rapids naučit zase trochu jiným věcem,“ říká sedminásobný držitel Norrisovy trofeje.
Výbornou zkušenost s Blashillem udělal také legendární americký zadák Chris Chelios, který působí u Red Wings ve funkci poradce pro hokejové operace a mezi jeho pracovní úkoly patří i dohled na výchovu mladých nadějí pro Detroit v Grand Rapids.
„Pokud se bavíme o struktuře a odpovědnosti, neznám kolem hokeje moc lidí, kteří by v tom byli lepší než Jeff,“ tvrdí Chelios. „On dobře ví, co klukům běhá hlavou a jak s nimi mluvit. Skutečnost, že vyhrál Calder Cup s hodně hráči Grand Rapids, kteří nyní hrají za Red Wings, mu v přechodu hodně pomůže.“


Bude vás zajímat:

- Reklama -

Babcock působil v Hockeytownu deset let, během kterých nechyběl ani jednou v play off a vyhrál i Stanley Cup. Nahradit ho nebude vůbec jednoduché, ale Lidström je přesvědčený, že Blashill má všechny předpoklady pro to, aby náročný úkol zvládl.
„V Grand Rapids odvedl parádní práci a jsem si jistý, že v tom má i podíl Mike Babcock, od kterého se mohl Jeff během posledních třech let leccos naučit,“ míní rodák z Västerâs.
„Babcock strávil v Detroitu mnoho let a byl úspěšný, pravděpodobně cítil, že teď potřebuje novou výzvu. A zřejmě to samé potřebovalo i mužstvo. Teď přichází mladší kouč, hladový po úspěchu. Ne že by to Babcock neměl. Ale nový hlas v šatně může hlavně starší hráče znovu nastartovat,“ uzavírá Lidström.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -