- Reklama -

Lindrosův dres s číslem 88 se dočká vyvěšení pod strop Wells Fargo Centera

- Reklama -

Dres Erica Lindrose s číslem 88 bude 18. ledna před utkáním Philadelphie s Torontem vyvěšen pod strop haly Wells Fargo Center a číslo bývalé hvězdy bude navždy vyřazeno ze sady Flyers.
Lindros, člen Hokejové síně slávy, se stane šestým hráčem v historii klubu, kterému se této pocty dostalo. Dosud vyřadili Flyers čísla brankáře Bernieho Parenta (1), obránců Marka Howea (2), Barryho Ashbeeho (4) a útočníků Billa Barbera (7) a Bobbyho Clarkea (16).


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


„Je to opravdu výjimečná pocta,“ řek Lindros v pondělí. „Když se na to podíváte, je to hodně skvělých hráčů, kteří dostali možnost hrát za Philadelphii. Být tam s nimi nahoře je něco úžasného. Je to skutečně zvláštní věc dívat se tam nahoru na ta jména.“
Flyers získali Lindrose ve velmi složité transakci 20. června 1992 z Quebecu. Hráč draftovaný v roce 1991 Nordiques odmítl za kanadský klub nastoupit a raději vypustil celou sezónu. Quebec nakonec Lindrose vyměnil do Philadelphie, kde dal kanadský talent hned ve své první sezóně 41 gólů, což je dodnes nováčkovský rekord Letců.
Embed from Getty Images
V jednadvaceti letech se stal Lindros nejmladším kapitánem v historii klubu. V sezóně 1994-95 se dělil s Jaromírem Jágrem se 70 body o vedení v ligové produktivitě, prohrál jen díky menšímu počtu nastřílených branek. Dostal nicméně Hart Trophy pro nejužitečnějšího hokejistu.
V následující sezóně 1995-96 zaznamenal své osobní maximum 115 bodů (47+68). V roce 1997 si zahrál s Flyers finále Stanley Cupu, v play off byl s 26 body (12+14) nejproduktivnějším hráčem.
„Eric měl neuvěřitelný a trvalý dopad na organizaci Flyers, naše fanoušky a hru jako celek,“ řekl prezident Paul Holmgren. „Nemůžeme být při vyřazování čísla 88 víc hrdí. Těšíme se na něco, co je očekáváno jako jedna z historických nocí Flyers.“
Embed from Getty Images
S 659 body (290+369) ve 486 zápasech je Lindros pátým nejproduktivnějším hráčem v historii Philadelphie. Šestinásobný člen NHL All Star byl uveden do Síně slávy Flyers v roce 2014, do Hokejové síně slávy byl uvedený o dva roky později. Byl členem památné „Legie zkázy“, kde s ním v devadesátých letech nastupovali John LeClair a Mikael Renberg.
„Nebyl bych v téhle šťastné situaci, kdybych nedostal možnost hrát s Johnnym (LeClairem), Mikaelem (Renbergem) a ostatními křídelníky, dobrými spoluhráči a brankáři,“ řekl Lindros. „Měli jsme tady ohromné trenéry, Rogera Nelsona, Terryho Murrayho. Byli jsme šťastná parta…“
Vyvěšení dresu je v plánu na den zápasu s Torontem, kde Lindros vyrostl. „Když jsem vyrůstal v Ontariu, každou sobotu se hrál zápas Leafs. Že Holmgren vybral noc, kdy tady budou hrát Leafs, je opravdu skvělé. Jsme nadšení. Pár mých kámošů, kteří jsou zarytými fanoušky Maple Leafs, už mi psali textovky a těší se do Philly. Bude to zábavná noc.“
Po skončení kariéry ve Philadelphii nastupoval Eric Lindros ještě za New York Rangers, Toronto a Dallas. S hokejem skončil kvůli vleklým zdravotním problémům v roce 2007, bylo mu tehdy pouhých 34 let.

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -