- Reklama -

Loni mladíci zachránili Detroitu postup, letos patří k tahounům

- Reklama -

Není tomu tak dávno, co mladí hokejisté toužící po uplatnění v organizaci Red Wings strávili na farmě pomalu víc času, než kolik se potom hřáli ve světlech reflektorů NHL. Generační obměna ale nakonec dorazila i do Detroitu, zvláště když ji v minulé sezóně „doprovodila“ častá zranění nejznámějších tváří mužstva. Novicové (nebo spíš skoronovicové) jako Tomáš Tatar, Gustav Nyquist či obránci Danny DeKeyser a Brendan Smith dostali šanci se předvést a dnes už patří také k oporám.
Ze společných zážitků se zkušenějšími parťáky těží všichni. „V šatně panuje skvělá atmosféra, jsem šťastný, že tu můžu být,“ svěří se Tatar zpravodaji listu USA Today. „Máme teď dobře namixované družstvo, spoustu mladých kluků spolu s veterány, kteří dodávají patřičné vůdčí schopnosti.“
Slovenský útočník je s 22 body třetím nejproduktivnějším členem Rudých křídel po Henriku Zetterbergovi (27) a Pavlu Dacjukovi (23), dvanáct gólů ho řadí na druhé  místo za čtrnáctibrankového Nyquista. DeKeyser je druhým nejvíce bodujícím obráncem, na ledě tráví skoro jednadvacet minut za zápas. Smith zaostává o dvě minuty.
„Proces našeho zrání se musel trochu uspíšit, naštěstí to funguje,“ říká Smith. „Pořád ale pokračujeme v učení.“
Pětadvacetiletý obránce byl v předchozí sezóně jedním z těch, kdo nedopustili přerušení úžasné série 23 účastí Wings v play off. Tatar s Nyquistem navázali stejně kvalitními výkony na titul, jenž v roce 2013 získali v AHL s Grand Rapids Griffins.
„Nechtěli jsme být těmi, za jejichž působení dojde k ukončení série. Po olympiádě to s námi přitom nevypadalo nejlépe,“ připomene Tomáš Tatar.
Při přerušení NHL kvůli hrám v Soči patřila Rudým křídlům pátá příčka v Atlantické divizi a zároveň poslední divoká karta pro účast ve vyřazovacích bojích. Na Columbus, Ottawu a Washington ale měla pouze jednobodový náskok. Na konci základní části byl jejich odstup od kritických míst tříbodový.
„Myslím, že jsme odvedli dobrou práci, když jsme se prodrali do play off,“ pokračuje Tatar. „Já si přitom ještě loni nebyl jistý místem v základní sestavě, měl jsem dost práce, abych to psychicky zvládl.“
Jeho výkony ukazují, že to zvládl dobře – stejně dobře jako ti, po jejichž boku se dnes učí. Statistici se pozorněji podívali na začátek kariéry současných detroitských hvězd a přišli se zajímavým srovnáním: Henrik Zetterberg v prvních 140 utkáních za Detroit nastřílel 37 branek. Pavel Dacjuk byl po 134 zápasech na 23 brankách. A Tomáš Tatar? Momentálně má odehráno 133 utkání, do černého mířil 36krát.
„Tomáš a Gustav jsou skvělí hokejisté a prožívají úžasný začátek kariéry,“ potvrzuje generální manažer Ken Holland.
Foto/Photo by: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -