- Reklama -

Loni toho Fiala stihl hodně, letos by mu stačilo jediné angažmá – v NHL

- Reklama -

Jeho příjmení svědčí o českém původu, Kevin Fiala je ale především velkým talentem švýcarského hokeje. A na podzim by se rád zařadil také ke hvězdám (no dobrá, zatím spíše hvězdičkám) NHL. Jako jedenáctý muž loňského draftu mít jiné ambice snad ani nemůže.
„Chci být větší a silnější, abych se v příští sezóně do NHL dostal,“ hlásil před měsícem, když skončil předpřípravný nováčkovský kemp Predators. „Jsem ofenzivní hráč, který umí dávat góly a rozdávat přihrávky, ale budu šťastný za každé místo, které mi v týmu přidělí. Chci trenérům ukázat, že chci hrát v NHL.“
Dva zápasy v nejslavnější soutěži světa už jeho bilanci zdobí. 24. března nastoupil proti Montrealu, v polovině dubna se objevil v sestavě při utkání úvodního kola play off s Jestřáby. V obou případech pobyl mezi mantinely přibližně jedenáct minut.
„Jsem šťastný, že jsem ty dva zápasy mohl odehrát a poznat, jakou má NHL úroveň, zvláště proti Chicagu. Mají velmi dobrý tým, takže jsem věděl, že musím tvrdě makat. Teď se snažím nabrat sílu a rychlost, postoupit na další úroveň,“ říká.
Během ročníku 2014-15 se představil ve třech klubech. Nashville mu po draftu umožnil ještě pokračovat ve švédském Jönköpingu, kde mezi dospělými absolvoval 20 startů s bilancí 5+9. V půlce ledna se přesunul na farmu Predators do Milwaukee, aby okusil atmosféru AHL – pro Fialu se podávalo 33 chodů, které ochutil jedenácti brankami a devíti asistencemi. O zápasech v NHL už byla řeč. Kromě toho rodák z Uzwillu oblékl reprezentační dres Švýcarska na juniorském i seniorském šampionátu.

Náročná sezóna se na jeho kondici a chuti do hokeje nijak negativně neprojevila. „Jsem ohromen, v jaké kondici sem přišel, vždyť máme teprve červenec,“ chválil ho při nástupu do kempu hlavní kouč Milwaukee Dean Evason. „Hokeji odevzdává opravdu všechno. Věděli jsme o něm, že je šikovný individuálně, ale tady se ukázalo, co dokáže udělat pro tým. Bez problémů zapadl mezi ostatní.“
Generální manažer Nashvillu David Poile nabízí srovnání s předešlým rokem, kdy byl Fiala také pozván do tzv. „rozvojového kempu“ nováčků.
„Když sem přišel loni, byl tu nejmladší a byl z něho cítit respekt. Letos je jedním z nejlepších hráčů, kterému by mohl vyjít i hlavní kemp a on by si mohl vybojovat stálé místo v sestavě Predators,“ předpovídá šéf klubu z Tennessee.
Fiala doufá, že jeho nadřízený se nemýlí, a snaží se pro naplnění svého snu udělat všechno, co je v jeho silách. Do Nashvillu zamířil brzy po skončení pražského mistrovství světa, už začátkem června.
„Chtěl jsem lépe poznat město a potrénovat s kondičním koučem Davidem Goodem; udělat vše, co po mně Nashville chtěl, abych se dostal do týmu. Byl jsem tu pět týdnů a jsem rád, že si na mě David našel čas. Chci se zlepšovat a on mi v tom hodně pomohl.“
Nováčkovský kemp Predators začíná 10. září, jeho součástí bude i turnaj mladíků, který pořádají Tampa Bay Lightning. Všichni hráči Nashvillu se ke společné přípravě sejdou 17. září. Pokud Kevin Fiala prodá výsledky své letní přípravy, není důvod nevěřit, proč by se v jeho kalendáři neměly objevit i další důležité termíny jako začátek sezóny NHL apod.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -