- Reklama -

Los Angeles Kings: Kopitar řádil. Co předvede Kovalčuk?

- Reklama -

Generální manažer:
Rob Blake
Hlavní kouč:
John Stevens
Kapitán:
Anže Kopitar
Umístění v ročníku 2017-18:
4. místo v Pacifické divizi (98 bodů)
Play-off 2017-18:
1. kolo (Vegas 0:4)



Nejproduktivnější hráči 2017-18:
92 – Anže Kopitar (35+57)
61 – Dustin Brown (28+33)
60 – Drew Doughty (10+50)
Nejlepší střelec 2017-18:
35 – Anže Kopitar
Nejlepší hráč v hodnocení plus/mínus:
+31 Dustin Brown
Nejtrestanější hráč:
Dustin Brown – 58 trestných minut
Příchody:
Ilja Kovalčuk, Peter Budaj, Emerson Etem
Odchody:
Tobias Rieder, Christian Folin, Torrey Mitchell
Předpokládaná sestava:
Brankáři:
Jonathan Quick, Peter Budaj (Jack Campbell)
Obrana:
Drew Doughty-Jake Muzzin
Alec Martinez-Oscar Fantenberg
Derek Forbort-Dion Phanuef
Útok:
Ilya Kovalčuk-Anže Kopitar-Dustin Brown
Tanner Pearson-Jeff Carter-Tyler Toffoli
Alex Iafallo-Adrian Kempe-Trevor Lewis
Kyle Clifford-Nate Thompson-Michael Amadio
(Jonny Brodzinski, Gabriel Vilardi)
Shrnutí:
Za poslední tři roky Kings ani jednou nepřešli přes první kolo. Z toho jednou se do play-off vůbec nepodívali a dvakrát se loučili v nejkratším možném čase. Naposledy jim sezónu ve čtyřech zápasech ukončili Vegas Golden Knights s neprůstřelným Fleurym v brance. Šampioni z let 2012 a 2014 by se letos rádi vrátili do role jednoho z nejsilnějších týmů Západní konference.
Fanshop týmu
Potěšující je jistě skutečnost, že po velmi utrápené předchozí sezóně se ve velkém stylu vrátil Anže Kopitar. Od Dustina Browna převzal kapitánské céčko a předváděl parádní výkony, které mu dokonce vynesly nominaci na Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče sezóny. Také obdržel Selke Trophy pro nejlépe bránícího útočníka, přitom zvládl nastřádat vynikajících 92 bodů.
Nečekaně výborný rok prožil také šedesátibodový Dustin Brown a nahoru šli i další, jako Jake Muzzin nebo Trevor Lewis. Oproti tomu sehraná lajna Pearson – Carter – Toffoli utrpěla zraněním Jeffa Cartera. Tahle „sedmdesátková“ lajna se loni složila pouze na 39 branek a je potřeba, aby letos začala sázet góly tak, jak jsou fanoušci zvyklí. Do sestavy Kings v minulé sezóně proniklo také několik nových tváří, nejvíce na sebe upozornili Adrian Kempe a Alex Iafallo.
Zásadním krokem bylo podepsání dlouhodobé smlouvy s hvězdou zadních řad Drewem Doughtym. Tento elitní zadák se upsal na dalších osm let a vedení Kings v čele s Robem Blakem a Lucem Robitaillem věří, že jim Doughty pomůže k dalšímu Stanley Cupu.
Jonathan Quick opět chytal výborně a dokonce ukořistil William Jennings Trophy, jež se uděluje brankáři týmu s nejnižším počtem inkasovaných branek během základní části. Svěřenci Johna Stevense se také mohli pochlubit skvělou hrou v oslabení. Směrem dozadu tedy všechno funguje, jak má.
Hodně pozornosti v létě přitahovalo podepsání Ilji Kovalčuka. Ruský bohatýr, který strávil posledních pět sezón v KHL, se kalifornskému celku upsal na tři roky. Pětatřicetiletý kanonýr by měl pozvednout průměrnou ofenzivu Králů. Otázkou je, jak se v pokročilém věku adaptuje na rychlé tempo nejlepší ligy světa. Naváže na své někdejší čtyřicetigólové sezóny? Přesilovková formace s Doughtym, Kopitarem, Kovalčukem a Carterem vypadá na papíře vskutku nebezpečně.
Rus vždy platil za prvotřídního střelce, jakých je málo, ale také je znám pro své nabubřelé ego, rád sleduje vlastní statistiky. Nebude hrát příliš na sebe? Pokud se mu nebude dařit, nebude z něj „rakovina kabiny“? Fanoušci Kings zkrátka mají o čem diskutovat. Pokud by ale Kovalčuk nastřílel okolo třiceti branek, není pochyb o tom, že by to pro nepříliš produktivní útok Kings byla vítaná vzpruha. Že mají Kings problém skórovat, se v plné nahotě ukázalo právě v play-off, když ve čtyřech zápasech překonali Fleuryho pouze třikrát.
Pokud bude Jonathan Quick chytat jako kandidát na Vezina Trophy, Drew Doughty bude hrát opět jako kandidát na Norris Trophy, Anže Kopitar zopakuje fantastický rok a Ilja Kovalčuk probere tápající ofenzivu, bude se proti Králům hrát velmi nepříjemně.
Nezapomínejme ale na to, že liga se neustále omlazuje, přičemž u Kings tvoří polovinu týmu třicátníci a jedinou letní posilou je pětatřicetiletý chlap, co v NHL pět let nehrál. Pokud by se naplnil černý scénář a došlo k tomu, že se Quick na dlouho zraní, Kovalčuk vyhoří a druhý útok se opět vinou zranění rozpadne, měli by Kings pořádný problém. Nemluvě o tom, že soupeři v létě také nespali. San Jose přivedlo Erika Karlssona, výborně opět vypadá Vegas a do play-off chtějí i další.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -