- Reklama -

Luc Robitaille vedle Gretzkyho. Kings odhalili útočníkovi u Staples Center sochu

- Reklama -

Býval obávaným hokejovým útočníkem, na jakého v Los Angeles dodnes vzpomínají. V sobotu se Luc Robitaille dočkal velké pocty, když byla před utkáním Kings proti Pittsbughu odhalena u haly Staples Center jeho bronzová socha. Stal se tak druhým hokejistou, který je zvěčněn před domovským stánkem Králů. Tím prvním není pochopitelně nikdo jiný, než samotný Wayne Gretzky. Jeho monument stojí nedaleko Robitailleova.
Když mu před časem prozradili, co se chystá, mělo jedno z nejlepších levých křídel historie NHL jedinou podmínku. „Nechci to vidět. Nechci vědět, jak to vypadá. Prostě to udělejte a já to uvidím, až tu sochu odhalíte veřejnosti. Udělejte mi ale jednu laskavost a ukažte to mé ženě. Pokud s tím ona bude souhlasit, vím, že je to dobré,“ řekl Robitaille, když se o chystaném projektu dověděl.
Jeho manželka opravdu měla možnost dílo několikrát vidět. „Jednou mi řekla, že to vypadá dost dobře. Byla z toho šťastná, tak jsem pochopil, že to bude dobré,“ řekl Robitaille. Bývalý vynikající útočník je tímto gestem svého milovaného klubu velmi polichocen. A byl by vděčný, ať už by dílo vypadalo jakkoli. Jako kluk vyrůstal v Montrealu a měl velké sny. V Los Angeles se potom stal doslova celebritou, nejprve jako hráč, později ve funkci prezidenta obchodních operací. Pro Kings odvedl během let ohromnou práci, proto nepřekvapí, že se Králové rozhodli zvěčnit jej před halou Staples Center. Výsledné bronzové dílo měří devatenáct stop a váží dva a půl tisíce liber.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Dan Beckerman, prezident a výkoný ředitel společnosti AEG, která je vlastníkem losangeleského klubu, se na Robitaillea se svým záměrem obrátil v loňském roce. Ten zprvu nebyl nápadem nijak nadšen, alespoň do chvíle, než se jej na to začali ostatní ptát.
„Tehdy jsem o tom skutečně začal přemýšlet. Je to něco výjimečného. Pamatuji si, že jako třináctiletý jsem měl v pokojíčku fotku Waynea Gretzkyho, to byl rok 1979. Teď tu mám sochu společně s ním. Je to trochu divné. Ale zajisté je to něco mimořádného a jsem tím poctěn,“ uvedl oceněný muž.
„Všichni jsme věděli, že jednoho dne se to stane a Luc tu bude mít sochu. V pohodě splní jakákoli kritéria, která bychom nastavili, ať už jde o jeho úspěchy na ledě, nebo činy mimo led. Pro nás je úžasným lídrem a tím nejlepším ambasadorem,“ řekl Beckerman.
Jeho 668 branek a 1 394 body jsou rekordy NHL mezi levými křídly. V historii Kings má své nezastupitelné místo. Jeho 557 branek je klubovým rekordem, v počtu odehraných zápasů (1 077) je druhý za Davem Taylorem, 1 154 body jej řadí na stejnou příčku v historické produktivitě Králů za Marcela Dionnea. Konkurenci nemá v počtu vítězných branek (73)  ani přesilovkových tref (210).


V roce 2007 Kings slavnostně vyvěsili jeho dres pod strop haly a nyní se „Lucky Luke“ opět zařadil mezi nesmrtelné sportovní ikony Los Angeles. Na prostranstvím před Staples Center mají kromě něj své sochy už zmiňovaný Gretzky, legendy basketbalových Los Angeles Lakers Magic Johnson, Kareem Abdul-Jabbar a Jerry West, boxer Oscar De La Hoya a nezapomenutelný basketbalový hlasatel  Chick Hearn.
„Jsou to všechno světově proslulí sportovci a výjimeční lidé. Je neuvěřitelné, co znamenali pro tohle město. Jen těžko hledám slova, abych popsal, jaké to je být mezi nimi. Když si uvědomím, co Wayne znamenal pro hokejový svět, je neuvěřitelné být v jeho společnosti,“ řekl dojatý hokejista.
Robitaille, stejně jako Gretzky, významně pomohl rozvoji hokeje ve slunné Kalifornii. Velkou zásluhu měl také na tom, že se v Los Angeles konal vstupní draft NHL v roce 2010 a v loňské sezóně také vůbec první hokejový zápas pod otevřeným nebem v Kalifornii. Ambasador Kings je také velmi aktivní v charitě.
„Když se zamyslíte nad tím, jak dlouhou cestu ušel hokej v Kalifornii za dvě poslední dekády, tak zjistíte, že se spoustou věcí je spojen právě Luc,“ vysekl bývalému parťákovi poklonu Rob Blake, který nyní působí v klubu jako asistent generálního manažera.  Blake je Robitailleovým dlouholetým přítelem a tvrdí o něm, že je populární jako rocková hvězda. Když si tihle dva vyrazí v Montrealu ven, lidé jsou u vytržení. „Tady v L.A. je to stejné. Pokaždé se zastaví a s každým si popovídá,“ popisuje Blake. „Vždy jsem si myslel, že je to chytrý hokejista. On je ale také výborný člověk, umí to s lidmi a jeho vášeň pro hokej je neuvěřitelná.“
V roce 2002 se Robitaille dočkal vytouženého Stanley Cupu v dresu Detroitu. Jeho bohaté hráčské zkušenosti mu pomohly pochopit, jak se skládá vítězný tým. Stejně hrdý je proto i na triumfy Kings z let 2012 a 2014, pod kterými je podepsán jako člen exekutivy. „Miluji, když lidé mluví o Kings s vášní. Teď u nás chce hrát každý,“ mne si ruce nad posledními úspěchy Králů. „Je to úžasný pocit. O tohle se budeme snažit ještě po mnoho dalších let,“ slibuje.
Odhalení sochy byla přítomna jeho rodina, mezi hosty nechyběli ani Gretzky, Blake, Mario Lemieux a další sportovní celebrity. Všichni přišli vzdát hold tomuto sympaťákovi. Ve svém projevu Robitaille poděkoval rodině, fanouškům a nezpomněl ani na kamaráda Gretzkyho. „Byl jsem jen kluk, co hrál hokej. Miloval jsem to a dával jsem do toho každý den všechno. Jsem požehnaný, že mě potkalo tohle všechno,“ uvedl skromně tento výjimečný hráč a člověk.
Foto/Photo by: Icon Sportswire

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -