- Reklama -

Lundqvist už je v počtu výher desátý. Patří už nyní mezi legendy?

- Reklama -

Henrik Lundqvist se tento týden posunul do nejlepší desítky v historickém pořadí brankářů podle počtu výher v základní části. Úterní vítězství nad Floridou mělo pro sympatického Švéda pořadové číslo 404, čímž se Lundqvist na desátém místě odpoutal od Granta Fuhra.
A stoupat pořadím bude zcela jistě dál. Otázkou zůstává, kam až se může v této statistice vyšplhat. Martina Brodeura na prvním místě zcela jistě neohrozí, nejpozději do tří let by ale měl předstihnout třetího Eda Belfoura. Na druhého Patricka Roye by se mohl teoreticky dotáhnout také, vždyť má kontrakt podepsaný ještě na další čtyři sezóny.
„Mám z toho pochopitelně radost, je za tím hodně dřiny. Samozřejmě chci vyhrát Stanley Cup, ale je potřeba si užívat i tyhle úspěchy a vůbec každou sezónu,“ uvedl rodák z Are, který se na metu 400 výher dostal nejrychleji v historii. „Jsem na to velmi hrdý. Ne vždy vám všechno vychází, ale musíte věřit sobě a svým spoluhráčům, a o to se už dvanáct let snažím,“ dodal.
Stačí ovšem posun mezi nejčastěji vítězící gólmany k tomu, aby byl Lundqvist už nyní považován za jednoho z nejlepších brankářů všech dob? Zařadil se Švéd definitivně mezi brankářské legendy? Tuhle otázku si před pár dny položil renomovaný magazín The Hockey News. Redaktoři THN se snažili zjistit, zda můžeme Lundqvista skutečně řadit k největším legendám brankářského řemesla, nebo zda je takovéto tvrzení poněkud předčasné. Odpověď na tuto otázku není jednoznačná, tady jsou nejvýraznější argumenty pro a proti.
Při pohledu na jména, která zůstávají v počtu výher před ním, je zřejmé, že se Seveřan dostal do vskutku elitní společnosti. Jak píše THN, Lundqvist už je jednou nohou v Síni slávy. Vždyť jediným mužem z elitní desítky, který nebyl do Hockey Hall of Fame uveden, je Curtis Joseph.
Když někdo položí otázku, kdo byl nejlepším brankářem historie, debata se obvykle točí kolem tří jmen. Za toho úplně nejlepšího je většinou považován někdo z trojice Martin Brodeur, Patrick Roy, Dominik Hašek. Důvodů se najde hned několik. Marty je rekordmanem v počtu výher a symbolem konzistentních výkonů. St. Patrick je zase nejlepším brankářem pro velké zápasy, což dokazují tři Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play-off. Hašek se zase může chlubit šesti Vezina Trophy, dvěma Hart Trophy a několika neuvěřitelnými statistikami.
Těmto poctám se zatím Lundqvist nepřiblížil. Zmiňované trio nasbíralo dohromady třináct Vezina Trophy, dvě Hart Trophy, dvě Lester B. Pearson Award a vyhrálo celkem devětkrát Stanley Cup. Oproti tomu Lundqvist se může za svou dvanáctiletou kariéru pochlubit jedinou Vezina Trophy.
Pokud se tedy budeme bavit pouze o individuálních trofejích, nemůže se Švéd se svými předchůdci poměřovat. Jenže hokej je především o vítězstvích. A v tomto směru se může „King Henrik“ po skončení kariéry zařadit do nejlepší trojky v historii.
Lundqvist dokázal ve všech jedenácti kompletních sezónách vychytat minimálně třicet výher a povedlo by se mu to i v ročníku, který zkrátila výluka na pouhých 48 utkání. Od své premiérové sezóny 2005-06 předváděl v brance Rangers konzistentní výkony na vysoké úrovni. Na třicet výher dosáhl už jako nováček a potom v každé další sezóně, s výjimkou ročníku 2012-13, který zkrátila výluka. Letos má našlápnuto k tomu, aby vyrovnal své osobní maximum 39 výher, přičemž by mohl atakovat i magickou čtyřicítku.
Jen pro srovnání, takový Roberto Luongo, který chytá v lize o čtyři roky déle, dosáhl na metu třiceti výher „jen“ osmkrát. Dominik Hašek se na třicítku dostal sedmkrát, Ed Belfour devětkrát a Grant Fuhr pouze čtyřikrát.
To nejcennější však Lundqvistovi ve sbírce chybí. Výjimečnost brankářů je poměřována také tím, zda dokázali svůj tým dovést až na samotný vrchol. Stanley Cup by sbírce švédského mága dodal lesk, který jí prozatím trochu chybí.
Diskuse, zda Lundqvist skutečně patří mezi absolutně nejlepší brankáře historie, bude mít smysl teprve tehdy, až za několik let pověsí brusle na hřebík. Dostane se v počtu výher na druhé místo před Roye? Vyhraje alespoň jednou Stanley Cup? To vše ukážou až následující roky.
Deset nejlepších gólmanů podle počtu výher v základní části
Martin Brodeur 691 – New Jersey, St. Louis
Patrick Roy 551 – Montreal, Colorado
Ed Belfour 484 – Chicago, San Jose, Dallas, Toronto, Florida
Curtis Joseph 454 – St. Louis, Edmonton, Toronto, Detroit, Phoenix, Calgary
Roberto Luongo 453 – New York Islanders, Florida, Vancouver
Terry Sawchuk 447 – Detroit, Boston, Toronto, Los Angeles, New York Rangers
Jacques Plante 437 – Montreal, New York Rangers, St. Louis, Toronto, Boston
Tony Esposito 423 – Montreal, Chicago
Glenn Hall 407 – Detroit, Chicago, St. Louis
Henrik Lundqvist 404 – New York Rangers

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -