- Reklama -

Majitel Ottawy Eugene Melnyk bojuje o život. Nutně potřebuje transplantaci jater

- Reklama -

Vlastník Ottawy Senators měl důvod, proč se neúčastnil zápasů play off jeho Ottawy. Jak bohužel vyšlo najevo ústy týmového prezidenta Cyrila Leedera, Eugene Melnyk má vážné zdravotní potíže a nutně potřebuje transplantaci jater. Pětapadesátiletý majitel Senators má problémy od poloviny ledna, před třemi týdny byl hospitalizován.
Klub tak požádal fanoušky, zda by se mezi nimi nenašel vhodný dárce. Játra na rozdíl od jiných orgánů dorůstají, takže živému dárci lze vzít jejich část a dát je nemocnému člověku. Orgán obou, dárce i příjemce, pak během několika týdnů doroste.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Problém je, že játra může darovat jen člověk se stejnou krevní skupinou. Splňovat musí také další podmínky. A jelikož nikdo takový v rodině Melnyka není, požádal klub ve vší zdvořilosti, zda by nepomohl nějaký fanoušek Senators.
„Je to velmi naléhavé. Bohužel jde o život ohrožující situaci,“ řekl Leeder.
Pár slov připojil za NHL také Gary Bettman. „Naše myšlenky a modlitby jsou s Eugenem Melnykem. doufáme, že se vhodný dárce najde co nejdříve,“ sdělil v prohlášení ligový komisař.
Nejvyšší muže Ottawy jako by stíhal krutý osud. Generální manažer Bryan Murray trpí rakovinou tlustého střeva a proslýchá se, že mu už moc života nezbývá. Mezi lidmi oblíbený majitel Melnyk nyní akutně hledá vhodného dárce jater. Moc času nemá, a pokud odpovídajícího dárce brzo nenajde, může bohužel skončit tragicky.
Žádat veřejnost nebyl Melnykův záměr, nicméně nakonec se nechal umluvit. „S Eugenem jsme věc konzultovali po celou dobu a nakonec jsme ho přesvědčili,“ řekl Leeder. „Došlo to do bodu, kdy byla veřejná výzva nezbytná. Má velmi neobvyklou krevní skupinu (AB). Žijící dárce nemusí mít přesně stejný typ, zesnulý dárce musí.“
Právě proto se játra zesnulého dárce jeví jako risk, který nemusí vyjít a lékaři tak hledají raději mezi žijícími lidmi. Ottawský klub tak podstupuje jednu těžkou zkoušku za druhou. „Byl to náročný rok,“ přiznal Leeder. „Dali jsme se dohromady, lidé viděli v našem týmu odhodlání. Bryan nám dodal sílu, pak jsme se dozvěděli o tomhle. Sešli jsme se kvůli tomu ve čtvrtek ráno a každý se snažíme najít nějaké řešení. Čerpáme sílu jeden z druhého.“
Melnyk zachránil klub Senators v roce 2003 před krachem. V nadcházejících jedenácti sezónách se Senátoři dostali osmkrát do play off, v roce 2007 postoupili až do finále, kde prohráli s Anaheimem. Letos si Ottawa vybojovala postup po báječné druhé polovině sezóny, v prvním kole pak odehrála důstojnou sérii s favorizovaným Montrealem.

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -