- Reklama -

Malíkův rekord vymazán. Florida viděla 20 sérií nájezdů

- Reklama -

Když v listopadu 2005 český obránce Marek Malík památným způsobem rozhodl v 15. sérii samostatných nájezdů o vítězství NY Rangers nad Washingtonem, zbývalo na střídačce ještě pár chlápků, co se nedostali ke slovu. Včera na Floridě došlo na všechny, a na některé dvakrát. Znovu u toho byli i hokejisté Capitals, znovu v roli poražených. Nerozhodný výsledek 1:1 zvrátila až dvacátá série nájezdů, což je nový rekord NHL, bod navíc zajistil Panterům Nick Bjugstad.
„Trochu jsem se uvolnil, zhluboka jsem se nadechl a snažil se jít do toho se sebedůvěrou. Zafungovalo to,“ popisuje zlomový okamžik americký centr, jenž při zakončení vsadil na krátkou rychlou kličku do forhendu. „Bylo příjemné, že jsem nebyl pod tlakem, nemusel jsem dát.“
V základních třech kolech neuspěl nikdo. V dalším průběhu vystavili hosté z metropole USA, kteří začínali, pětkrát soupeře pod tlak. Ve čtvrté sérii Alexandr Ovečkin Jussiho Jokinena, v sedmé Brooks Laich Davea Bollanda. Desátá a jedenáctá série přinesly čtyři branky v rychlém sledu. Poté se čekalo až do sedmnáctého kola, kdy už byla zásoba exekutorů téměř vyčerpána.
„V první chvíli si říkáte, hlavně ať to vyhrajeme. Ale když už se jela patnáctá, šestnáctá nebo sedmnáctá série, začala to být docela zábava. Žijete jen přítomným okamžikem a doufáte, že druhý bod bude váš. Bohužel se nám ho nepodařilo získat,“ řekl později washingtonský kouč Barry Trotz. „Měli jsme to párkrát dobře připravené, ale oni vždycky odpověděli.“
V 17. sérii se za Capitals rozjel obránce Brooks Orpik a překonal Roberta Luonga forhendovým blafákem. Tíha okamžiku ležela na floridském zadákovi Dylanu Olsenovi.
„Začal jsem sledovat čísla a věděl jsem, že to budu buď já nebo Willie Mitchell. Jeden z nás bude muset jít a skórovat. Jsem rád, že jsem to byl já a že jsem poslal puk do sítě,“ oddechne si Olsen, který proti Bradenu Holtbymu nic nevymýšlel a vystřelil ostrým švihem už z kruhu. „Byl to můj první nájezd v životě a já byl trochu nervózní, zvláště když jsme potřebovali dát gól. Mám jen jedno nebo dvě zakončení, tak jsem to jedno použil.“
Poslední Mohykáni Karl Alzner a Mitchell své pokusy neproměnili, takže došlo znovu na obvyklé exekutory. Bylo zajímavé sledovat, jak je trenéři budou posílat na led. Za Capitals naskočil nejprve Nicklas Bäckström, jenž neuspěl ve druhé sérii a nevedlo se  mu ani tentokrát. Za Pantery Jussi Jokinen – úspěch ze sedmé série nezopakoval. To samé se nepovedlo ani jeho dřívější protějšku Alexandru Ovečkinovi. Bjugstad,  jenž na začátku pro změnu měřil síly s Bäckströmem, už publikum rozjásal.
„Bylo to úžasné. Všem se nám to moc líbilo, zvláště s přihlédnutím ke konečnému výsledku,“ děkuje všem svým svěřencům kouč Gerard Gallant.
Jeho kolega z lavičky Capitals Barry Trotz opáčí: „Dnes jsme vstoupili do historie, pravděpodobnost takhle dlouhých nájezdů je asi jedna ku miliónu. Dva body si zasloužily oba týmy, pravidla to bohužel neumožňují. Moc rádi bychom ten druhý bod získali, měli jsme k tomu stejnou příležitost jako soupeř. Byl to velice vyrovnaný zápas.“
V rámci zpravodajské povinnosti dodáváme nejdůležitější informace ze základní části: domácí šli do vedení zásluhou Dereka MacKenzieho (uspěl i v nájezdech) v desáté minutě, za hosty srovnal ve 35. minutě při přesilovce Troy Brouwer.
Sestřih z utkání:

Nájezd Marka Malíka z 26. listopadu 2005:

Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -