- Reklama -

Maple Leafs představili nové dresy

- Reklama -

Až na podzim hokejisté Toronta vyjedou na led k prvnímu přípravnému utkání, určitě si té změny všimnete, budou mít totiž na sobě nové dresy. Pro novou identitu se Maple Leafs rozhodli před sezónou, ve které si připomenou 100. výročí svého vzniku.
Tradiční kanadský klub byl založený 22. listopadu 1917 ještě pod názvem Toronto Arena, mezi lety 1919-27 působil v NHL pod názvem Toronto St. Patricks a teprve až 14. února 1927 ho nový vlastník Conn Smythe přejmenoval na Toronto Maple Leafs.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Od té doby patří k dresům Toronta neodmyslitelně modrá a bílá barva a také javorový list. Smythe zvolil tento symbol jako gesto patriota – patřil totiž na uniformy kanadské armády v první světové válce, kde bojoval. Smythe sloužil ve 40. kanadské baterii.
Tým zachoval současný koncept kombinující bílou a modrou barvu a samozřejmě i emblém ve tvaru javorového listu, jehož design vychází z podoby listu, jenž se vyjímal na hrudích hráčů Maple Leafs v úspěšném období 40. – 60. let minulého století.
„Jako organizace jsme se chtěli vrátit ke svým kořenům do roku 1927, kdy Conn Smythe poprvé využil symbolu javorového listu, jehož původ sahá až do časů první světové války,“ řekl prezident Toronta Brendan Shanahan.
Na rubu límce jsou tři slova: Honour (čest). Pride (hrdost). Courage (odvaha). „Conn Smythe hovořil o tom, že jeho tým nosí znak Maple Leafs se ctí, hrdostí a odvahou a tyto slova jsou vyšitá na límci každého dresu, aby si to naši hráči a fanoušci připomněli vždycky, když si ho na sebe navléknou,“ vysvětlil Shannahan.
Aktuální logo, s nímž Toronto nezískalo ani jeden Stanley Cup, se používalo od roku 1970. Renovovaný symbol byl na torontských dresech k vidění už během draftu NHL, který se uskutečnil v pátek a v sobotu v Buffalu. A právě Listy si vybraly jako jedničku draftu amerického hokejistu Austona Matthewse, který strávil uplynulou sezonu ve švýcarském Curychu.
„Stejně jako nové logo také nový dres vzdává hold úspěšné minulosti a odkazuje na tituly, které Toronto získalo. Zároveň ale představuje i začátek nové vzrušující kapitoly v historii našeho týmu. Tyto dresy mají být klasické a nadčasové,“ dodal Shanahan.

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -