- Reklama -

Marián Hossa překonal Rona Francise i Gordieho Howea

- Reklama -

fb-chicago
Forvarda Chicaga Mariána Hossu považují zámořští experti za jednoho z kandidátů na cenu pro nejužitečnějšího hráče play off (Conn Smythe Trophy). A jako by to chtěl slovenský hokejista potvrdit, předvedl ve třetím utkání finále play off National Hockey League skutečně výtečný výkon. Z vítězství svého týmu se však radovat nemohl. Blackhawks podlehli Tampě Bay 2:3 a v sérii nyní prohrávají 1:2 na zápasy.
Hossa se v pondělním duelu zviditelnil dvěma asistencemi a po zásluze byl vyhlášen druhou hvězdou večera. Rodák ze Staré Ľubovni dřel do úmoru, bránil, útočil, chodil do soubojů a na ledě strávil téměř 24 minut. Nechybělo moc a mohl se zapsat i mezi střelce, stačilo, aby v 9. minutě první třetiny trefil prázdnou branku Bolts.
Krátce po něm selhal v jasné příležitosti také hrdina úvodního duelu Teuvo Teräväinen. „To byla velká škoda,“ řekl ke zmařeným šancím Hossa. „Vytvořili jsme si velký tlak, hodně střel. Netrefili jsme dvakrát prázdnou bránu,“ doplnil dvojnásobný vítěz Stanley Cupu (2010, 2013).
Promarněné střelecké příležitosti Hossy a Teräväinena

První přihrávku si Hossa připsal v čase 14:22, když v přesilové hře nabil vedle sebe postavenému Bradu Richardsovi, který prudkou ranou od modré čáry vyrovnal na 1:1. Ve 45. minutě byl Hossa jedním ze strůjců vedení domácího celku 2:1. V závěru pohledné kombinace Hawks v obranném pásmu soupeře našel Hossa mezi kruhy volného Brandona Saada a ten se nemýlil.
Díky této asistenci se Hossa posunul na 33. místo v historické tabulce produktivity play off NHL. Svou bilanci vylepšil na 143 bodů za 49 branek a 94 asistencí ze 191 zápasů a předstihl slavného kanadského centra Rona Francise. Ten sice nasbíral stejný počet bodů, ale vstřelil méně branek (46+97, 171 utkání).
Nyní má před sebou legendární zadáky Larryho Robinsona a Chrise Cheliose, na něž ztrácí jeden bod. Třicátá příčka patří Miku Modanovi, bývalý forvard Dallasu a Detroitu má na kontě 146 bodů. Mezi náhravači se Hossa osamostatnil na 27. místě. Na záda mu nyní koukají takoví borci, jakými byli Sergej Zubov (93 přihrávek) nebo Gordie Howe (92).

Foto: Icon Sportswire
Šance Mariána Hossy z pohledu kamery umístěné v brance Bena Bishopa

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -