- Reklama -

Martin Brodeur: Prohra s Rangers v play off 1994 nám o rok později pomohla vyhrát Stanley Cup

- Reklama -

První Stanley Cup v klubové historii získali hokejisté New Jersey v roce 1995, když ve finále play off porazili Detroit 4:0 na zápasy. Devils si dvacetileté výročí připomněli hned několika zajímavými akcemi o uplynulém víkendu.
Zdařilé oslavy pak završilo nedělní vítězství New Jersey 5:2 nad Philadelphií. Před zápasem s Flyers klub ocenil bývalé hráče, trenéry i manažery, kteří se na pohárovém triumfu v roce 1995 podíleli.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Chybět samozřejmě nemohl Martin Brodeur, velká brankářská legenda, která teprve v průběhu letošní sezóny ukončila aktivní kariéru a nyní pracuje v organizaci St. Louis Blues jako zvláštní poradce generálního manažera Douga Armstronga.
„Vždycky si nejvíc pamatujete první vítězství,“ míní Brodeur, s jehož vydatným přispěním vybojovali Devils Stanley Cup i v letech 2000 a 2003. „Každý z nich má pro mě zvláštní význam, ale prvnímu vítězství se prostě nic nevyrovná. Pokud bych po zisku Stanley Cupu v roce 1995 už neodehrál žádný zápas, mohl bych s tím žít.“
Ďáblové měli finále na dosah už v ročníku 1993-94, nad New Yorkem Rangers vedli 3:2 na zápasy, ale tým vedený kapitánem Markem Messierem nakonec dokázal nepříznivě se vyvíjející sérii otočit a postoupit.
„Když se nám v následujícím roce podařilo znovu postoupit do konferenčního finále a nakonec vyhrát Stanley Cup, byla to zajímavá zkušenost. Něco takového si pamatujete celý život,“ vzpomíná budoucí člen hokejové Síně slávy v Torontu.

„Každá prohra je k něčemu dobrá. Získali jsme motivaci a potřebné znalosti, které nám potom pomohli k vítězství,“ hodnotí s odstupem majitel téměř všech významných brankářských rekordů National Hockey League.
„Byla to pro nás velká lekce. Do té doby jsme nikdy tak daleko v play off nedošli. Dostat se do konferenčního finále, jež vyvrcholilo prodloužením sedmého zápasu, byla zkušenost, z níž jsme se hodně poučili. Prohráli jsme, ale tím, že jsme tu sérii hráli, jsme hodně získali,“ vysvětluje.
Brodeur odehrál za New Jersey jednadvacet sezón, letos působil v týmu St. Louis. Roční smlouvu s Blues podepsal 2. prosince 2014 poté, co se zranila jednička mezi tyčemi Brian Elliott. Po jeho návratu na led si vzal dvaačtyřicetiletý rodák z Montrealu dva týdny volna, než se definitivně rozhodl pověsit betony na hřebík.
„Dopředu mě hnala láska k hokeji,“ odhaluje Brodeur tajemství své hokejové dlouhověkosti. „Užíval jsem si každý zápas a nikdy jsem nic nebral jako samozřejmost. Další věcí je důvěra klubu. Devils věděli, že jsem jejich člověkem.“

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -