- Reklama -

Mašina na góly se zadrhla. Kam se poděl střelecký apetit Jaromea Iginly?

- Reklama -

Prvního červencového dne roku 2014 oslavil své sedmatřicáté narozeniny, takže ho v NHL už moc věcí nepřekvapí. Je zvyklý na slova chvály i kritické poznámky, jak ze strany fanoušků, tak z řad zámořských expertů. Ale asi nikomu neuniklo, že začátkem letošní sezóny se brankostroj jménem Jarome Iginla nepříjemně zadrhl.
Samozřejmě už asi nikdo neočekává, že by kanadský útočník zavzpomínal na svá nejlepší léta a atakoval hranici 50 branek, nicméně pouhé dvě přesné trefy během úvodních 18 zápasů letošní sezony působí značnou pozornost.
„Cítím se dobře. Žádné výrazné změny oproti loňskému nebo předloňskému ročníku jsem nezaznamenal. Z fyzického hlediska je všechno tak, jak má být. Na věk se vymlouvat nemůžu. Co teď nutně potřebujeme je vyhrát několik utkání po sobě. I když je hokej týmová hra, každý se musí ze všeho nejdříve zaměřit sám na sebe a najít rozličné způsoby, jak svému týmu pomoci.“
Rodák z Edmontonu byl vždy rozeným ostrostřelcem, což v NHL dokazuje již od své nováčkovské sezony 1996-1997. V 15 ze 17 odehraných sezon nasázel minimálně 20 branek, od ročníku 2000-2001 pak pravidelně překonává hranici 30 přesných zásahů (z logickou výjimkou v letech 2012-2013).
„Jednoduše řečeno – musím méně myslet a více jednat. Samozřejmě to neznamená, že budu jen bezmyšlenkovitě létat po ledě. Ale některé situace řeším tak moc, že úplně zapomínám na dění okolo sebe,“ řekl Iginla.
Někdejší dlouholetý hráč a později i kapitán Calgary Flames nasázel v NHL už 562 branek. Toto impozantní číslo z něj činí 23. nejlepšího kanonýra v historii nejvyšší zámořské soutěže. Z aktivních hráčů ho překonává pouze Jaromír Jágr. Jeho momentální střelecké trápení má podle názorů trenéra Patricka Roye hlubší kořeny.
„Hrajeme špatně jako tým, není to pouze o Jaromeovi. Každý se musí zlepšit ve hře dopředu. Momentálně nemám moc co vytknout naší třetí a čtvrté útočné formaci. Ale jsou naše první dva útoky dostatečně produktivní? Musel bych lhát, kdybych řekl, že ano. Statistiky mluví samy za sebe.“
Colorado zvítězilo v posledním odehraném duelu na ledě NY Rangers 4:3 po samostatných nájezdech. Ke dlouhodobému zlepšení ale bude potřeba více takových utkání, protože Coloradu stále patří předposlední příčka v Západní konferenci. Loňská fazóna jakoby byla nenávratně pryč.
„Asi před týdnem jsme odehráli utkání proti Torontu, které vidím jako vzor naší inspirace do dalších zápasů. Vytvořili jsme si hodně střeleckých příležitostí, několikrát zazvonila tyč. Takových střetnutí, ve kterých přetlačíme soupeře a získáváme tak hodně času v útočném pásmu, potřebujeme odehrát mnohem víc,“ řekl Iginla.
Ten loni nasázel 30 branek ještě coby hráč Bostonu Bruins, díky čemuž se vměstnal mezi dvacet nejlepších střelců základní části. Letos to asi taková sláva nebude, ale v Denveru by se určitě nikdo nezlobil, pokud by se k tomuto číslu letos alespoň přiblížil.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -