- Reklama -

Maskoti týmů NHL – 2. část

- Reklama -

Druhý díl našeho seriálu, ve kterém vám představujeme maskoty týmů NHL, bude patřit zástupci mužstva Detroit Red Wings, fialové chobotnici Al the Octopus v červenobílém dresu Rudých křídel, která je většinou zavěšená pod střechou detroitské Joe Louis Areny.
Osminohá chobotnice Al the Octopus je jediným maskotem v NHL, který nemá kostým. Historie figurky sahá až do roku 1952, kdy obchodníci s rybami Pete a Jerry Cusimanovi hodili v průběhu zápasu s Torontem na led Olympia Areny malou osminohou chobotničku.
Počet chapadel měl v té době symbolizovat osm vítězství, jenž byly potřebné k tomu, aby Detroit v daném ročníku získal Stanleyův pohár a nutných osm výher skutečně následovalo. Po několika letech, když se domácímu týmu v průběhu play off příliš nedařilo, se bratři Cusinamovi rozhodli svůj kousek zopakovat a od té doby se házení chobotnic stalo v Detroitu tradičním doplňkem zápasů play off.
Chobotnice dostala později své jméno po „rolbaři“ a nestorovi z řad technického personálu týmu Detroit Red Wings Alu Sobotkovi, který pro klub pracuje už od roku 1971. Právě Sobotka měl na starost sbírání chobotnic z hrací plochy, ale fanouškům zpočátku jeho jméno samozřejmě nic neříkalo.
To se změnilo až v roce 1991, kdy Sobotka na ledě s chobotnicí zatočil nad hlavou a ochozy šílely. Ze Sobotky se stala místní celebrita a jeho veletoče s osminohými hlavonožci si návštěvníci vyřazovacích bojů nenechali nikdy ujít. Vedení klubu poté stále populárnějšímu ledaři postavilo u jednoho z vchodů do Joe Louis Areny 400 kilogramovou sochu Al Octopuse.
Sobotkovi kreace na ledě se ale v roce 2008 přestaly líbit komisařům NHL a rolbař tak své mini představení musel absolvovat až po opuštění hrací plochy. O tři roky později vedení soutěže zakázalo fandům Detroitu vhazovat chobotničky na led pod pokutou 500 dolarů, což mezi příznivci Red Wings vzbudilo vlnu nevole. Útočník Křídel Johan Franzen tehdy přišel s velkorysou nabídkou uhradit pokuty ze svého platu. Navržené sankce se minuly účinkem a tradiční rituál žije dodnes.

Foto/Photo by: Jeff Powers (Crop and Resize)/ Licence: Creative Commons, Some rights reserved

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -