- Reklama -

Maskoti týmů NHL – I. část

- Reklama -

Stejně jako ve všech prestižních sportovních soutěžích hraje i v NHL zcela neodmyslitelnou složku zábava, kterou dnešní stále náročnější fanoušek už bere jako samozřejmou součást většiny utkání.
Populární složkou těchto show je postava maskota, který udržuje náladu na stadionu během komerčních přestávek a z určitého úhlu pohledu je i důležitým ventilátorem emocí v průběhu zápasu. Maskoti hrají také podstatnou roli v marketingové strategii jednotlivých týmů a jejich figurky jsou společně s dresy a ostatními propagačními materiály velmi úspěšným obchodním artiklem.
all-mascots
V prvním dílu našeho seriálu se budeme věnovat maskotům, které jsme zařadili do našeho pomyslného TOP5 žebříčku, a v následujících dílech vám krátce představíme dalších 22 těchto nepřímých zástupců týmů NHL. Soutěž sice čítá celkem třicet mužstev, ale týmy Edmonton Oilers, New York Rangers a Philadelphia Flyers zůstávají stále bez maskotů.

TOP5

Winnipeg Jets Mascot
Mick E. Moose – Winnipeg Jets

Postavička hnědého losa s leteckou kuklou se poprvé představila v roce 1994 jako maskot týmu IHL Minnesota Moose, o dvě sezóny později přesídlila do Winnipegu pod křídla Manitoby Moose (IHL/AHL) a poté k St. John’s IceCaps. Od 7. října 2011 obléká Mick E. Moose modrý dres Winnipegu Jets.
Vzhledem k tradiční rivalitě mezi kanadskými a americkými týmy není podobnost jména Mick E. Moose se známou Disney postavičkou Mickey Mouse vůbec náhodná. Zatímco myšák Mickey působí přátelským dojmem, tak naštvaný winnipežský los vypadá na to, že by vám na zasněžené kanadské dálnici klidně zdemoloval auto.

montreal-mascot
Youpii! – Montreal Canadiens

Vedle angličtiny je v Kanadě oficiálním jazykem také francouzština, takže není příliš překvapující, že jméno maskota montrealského týmu Youpii! (Hurá!) má základ právě v této řeči. Chlupatá postavička s dlouhou oranžovou srstí není pro hokejovou soutěž příliš typická, hlavním důvodem této odlišnosti je fakt, že v letech 1979 až 2004 patřil Youpii! na palubovku baseballových Montreal Expos.
Po přesídlení mužstva Expos do Washingtonu se Youpiiho ujali Montreal Canadiens. Zvláštností je, že maskot má na zádech místo čísla vykřičník, který tak tvoří jeden ze skrytých znaků Canadiens.

new-jersey-devils-mascot
N.J. Devil – New Jersey Devils

N.J. Devil je jedním z nejznámější maskotů NHL – přes dva metry velká postava s rudou maskou Ďáblíka, výraznými rohy a šviháckým knírkem reprezentuje tým New Jersey Devils už od roku 1993. Maskot nosí na dresu číslo 00. N.J. Devil byl také součástí reklamní kampaně This Is SportsCenter.

- Reklama -

kings-mascot
Bailey – Los Angeles Kings

Téměř dvoumetrový lev Bailey byl pojmenován po skautovi a bývalém hráči NHL Garnetu „Ace“ Baileymu, jenž zahynul při teroristických útocích na New York 11. září 2001. Lev s mohutnou hřívou nese na zádech číslo 72, což je ve Fahrenheitových stupních průměrná roční teplota v Los Angeles (asi 22 °C) . Bailey nebyl prvním maskotem L.A. Kings, tento statut patří sněžnému levhartovi Kingstonovi, kterého kalifornský tým poprvé představil v roce 1994.

NHL: MAY 05 Stanley Cup Playoffs - Second Round - Kings at Ducks - Game 2
Wild Wing – Anaheim Ducks

Antropomorfní kačer Wild Wing se stylizovanou bílou brankářskou maskou a oranžovými doplňky je prvním maskotem v historii NHL, který sešel z ochozů stadionu na hrací plochu. Kačer s lehce zlověstným kukučem získal své jméno ve fanouškovské soutěži a s týmem Anaheim Ducks je spojován už přes dvě desítky let (8. říjen 1993).
Wild Wing je díky své podobnosti s populárním kačerem z animovaných seriálů Walta Disneyho oblíbený také u dětí a od toho se zřejmě odvíjejí i velmi slušné prodeje triček, šál, čepic a dalších propagačních materiálů s jeho vyobrazením.
Foto: Wikimedia, Waltarrrrr, Wyliepoon/ Licence: Creative Common/ Icon Sportwire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -