- Reklama -

Matt Murray se zařadil po bok legend. V premiérové sezóně vyhrál Stanley Cup

- Reklama -

Dočkal se. Moment, kdy převzal od obránce Briana Dumoulina Stanley Cup, jej navždy zapsal do historie NHL. Matt Murray se zařadil do elitní společnosti Kena Drydena (1971), Patricka Roye (1986) a Cama Warda (2006). Jistě už tušíte, že jde o brankáře nováčky, kteří hned ve své premiérové sezóně v NHL dokázali vyhrát Stanley Cup. První dva s Montrealem, třetí s Carolinou.
Nyní mezi hráče, z nichž minimálně Drydena a Roye lze považovat za legendy, přibyl Matt Murray s Pittsburghem. Patnáct výher v jednom play off vyrovnalo rekord nováčka, o který se dělili již jmenovaní Ward, Roy a Ron Hextall (1987 s Philadelphií Flyers). Murray si tak ve dvaadvaceti letech splnil sen, o kterém sní někteří hokejisté marně celý život.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Svoje první pocity ani nedokázal popsat: „Nevím. Nemohu si vzpomenout,“ přiznal. „Jak jsem to zvednul, úplně se mi v hlavě zatmělo…“
Když se podívá na záznam, uvidí, jak hlasitě křičel a dvakrát pohár políbil. „Vyrůstáte s tím, že si představujete, jak zvedáte nad hlavu Stanley Cup. Byl mnohem těžší, než jsem myslel, že bude. Jaký ohromný okamžik! Snažím si ho užít, jako jsem si užíval celé play off.“
Třetí volba Pittsburghu z draftu 2012 absolvovala debut v NHL 19. prosince proti Carolině, kdy byl Murray povolán z farmy v AHL. Po čtyřech utkáních šel zpátky. Znovu byl do prvního týmu povolán 27. února, základní část zakončil s bilancí devíti výher a tří porážek, s průměrem obdržených branek 2,00 a procentem úspěšnosti zákroků 93,0.
Jednička Marc Andre Fleury byla mimo hru s druhým otřesem mozku v sezóně. Play off zahájil Jeff Zatkoff, kterého ale po dvou duelech v prvním kole vystřídal v bráně Murray. Trenér neměl důvod své volby litovat.

Mladík ukázal ohromnou psychickou odolnost a skvělými výkony Pittsburgh táhnul. Pouze jednou zkusil Mike Sullivan vrátit do branky Pens Fleuryho, který se mezitím uzdravil. Udělal pár chyb, svým výkonem neohromil a do brány šel zpátky Murray.
„Při Fleuryho zranění se Murray chytil šance,“ řekl Ian Cole. „Nelze vyjádřit slovy, jak nám pomohl. Byl neuvěřitelný. Je to chlap, na kterého jsme se mohli celé play off spolehnout.“
Murray zakončil play off s bilancí patnácti výher a šesti porážek, průměr obdržených branek 2,08 a procento spěšnosti 92,3. Nejúžasnější byl ale způsob, jakým se uměl vrátit po nevydařených zápasech. Nikdy neprohrál dvě utkání za sebou. Po každé ze šesti porážek následovala výhra.
„Jste posledním obráncem, jakmile pustíte gól, hodně lidí si může myslet, že jste ho měl chytit,“ řekl k úloze brankářů trenér Sullivan.
„Hodně mladým gólmanům to ničí sebevědomí. Matt se tím nenechával rozhodit, neovlivnilo to žádný jeho další zákrok. Jiným brankářům to trvá několik let, on to umí v takhle mladém věku. Což je opravdu ohromné,“ poklonil se mladému brankáři kouč.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -