- Reklama -

Matthews je soutěživý hráč. Očekáváme, že v příští sezóně udělá další krok vpřed, říká kouč Toronta Mike Babcock

- Reklama -

Devatenáctiletý útočník Auston Matthews si při slavnostním vyhlášení cen v Las Vegas převzal Calder Trophy pro nejlepšího nováčka minulé sezóny National Hockey League. Stal se tak prvním hráčem Toronta od roku 1966, kterému se této pocty dostalo.
Ve své prvním ročníku v nejprestižnější hokejové soutěži světa patřil k nejlepším kanonýrům. Nastřílel 40 branek, což mu stačilo na druhé místo mezi střelci, lepší byl pouze kapitán Pittsburghu Penguins Sidney Crosby (44).


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


V NHL už berou kvality nejlepšího hráče Maple Leafs hodně vážně. A bude ještě mnohem lepší, alespoň si to myslí trenér Toronta Mike Babcock. „Je to soutěživý hráč. Očekává, že v příští sezóně udělá další krok vpřed, a také my to od něj očekáváme,“ říká rodák z Manitouwadge.
„Nehodnotím hráče podle počtu bodů, posuzuji je podle toho, jakým způsobem hrají, jak každý den bojují a jak jsou odhodláni se zlepšovat. Jsme nadšení, že uvidíme, čeho všeho je schopen. On si uvědomuje, že je skutečně dobrým hráčem, a chce být jedním z těch úplně nejlepších,“ doplňuje čtyřiapadesátiletý kouč.

Matthews stanovil nováčkovské rekordy Javorových listů nejen v počtu gólů, ale i bodů (69), čímž překonal předchozí výkony Wendela Clarka a Petera Ihnačáka. Babcocka těší, že se jeho svěřenec zlepšil ve hře na obou koncích kluziště. Americký hokejista umí skórovat, ale nezapomíná ani na obranu.
„V loňském ročníku zapracoval na své celoplošné hře, hraje ve větším tempu. Je mnohem lepší při hře bez puku, což znamená, že se k němu dostane častěji. Je schopný hrát proti komukoli a v mnoha oblastech ještě může růst.“
Ve své premiérové sezóně v NHL předvedl Matthews úžasné schopnosti, překonal několik pozoruhodných rekordů, především ale dotáhl nezkušený tým do play off, k čemuž přispělo i několik dalších talentovaných hráčů Leafs. Patří mezi ně například William Nylander (21 let, 61 bodů, 22+39), Connor Brown (23 let, 36 bodů, 20+16) a Mitchell Marner (20 let, 61 bodů, 19+42).
„Samozřejmě, že máme kvalitní mladé hráče,“ řekl Babcock. „Máme jich hodně. Je to parta, která vyrůstá spolu. Ale jeden rok ještě nedělá kariéru. Musíte své výsledky neustále potvrzovat. Z našich možností jsme nadšeni,“ uzavírá Babcock.

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -