- Reklama -

Matthews s obrovským náskokem získal Calder Trophy

- Reklama -

Bylo to trochu úsměvné. Devatenáctiletý Auston Matthews patřil k největším hvězdám při udílení individuálních cen NHL v Las Vegas, sám si přitom ve „městě hříchu“ nemůže dopřát tolik zábavy jako ostatní (pít se ve Vegas může až od jednadvaceti). Výjimečnému mladíkovi to ovšem vůbec nemusí vadit. On sem nepřijel pít ani hrát v kasinu. Dorazil sem proto, aby si domů odvezl Calder Trophy pro nejlepšího nováčka sezóny NHL.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Jednička loňského draftu naplnila, ba spíše ještě předčila, obrovská očekávání, která do ní fanoušci Toronta vkládali. Matthews zvítězil naprosto zaslouženě. V hokejem poblázněném městě, kde je na každého hráče neskutečný tlak, se dokázal se všemi nástrahami vypořádat ve velkém stylu. Jeho čtyřgólový debut vyrazil dech fanouškům i expertům. Ani ve zbytku sezóny nesundal Matthews nohu z plynu a výsledkem bylo pokoření čtyřicetigólové mety.
Před novináři působil po celý rok pokorně, přitom ale odhodlaně. Moc toužil pozvednout hrdý klub, který už léta jen paběrkuje. A to se mu povedlo náramně. Z nováčků byl nejlepší v počtu bodů (69), gólů (40) i střel na branku (279). Mezi střelci skončil v celé lize druhý za Crosbym, za kterým zaostal o čtyři zásahy. Po dlouhých jednapadesáti letech tak mají Maple Leafs ve svých řadách držitele Calder Trophy.


Bude vás zajímat:

- Reklama -

Získat trofej pro nováčka roku před ním dokázalo jen devět hráčů Maple Leafs: Syl Apps (1937), Gaye Stewart (1943), Gus Bodnar (1944), Frank McCool (1945), Howie Meeker (1947), Frank Mahovlich (1958), Dave Keon (1961), Kent Douglas (1963) a Brit Selby (1966).
„Z individuálního hlediska jsem chtěl udělat krok dopředu, a to samé se dá říct i o týmu. Letos jsme okusili play-off. Chceme se dál zlepšovat a dosáhnout hlavního cíle,“ řekl Matthews po vyhlášení výsledků. Jaký cíl měl na mysli, není třeba vysvětlovat.
Své konkurenty Matthews porazil rozdílem třídy. Jen tři hlasující ze 167 jej nezařadili na první místo. U nich dostal přednost finský střelec Winnipegu Patrik Laine, který nakonec skončil v hlasování na druhém místě. Třetí byl obránce Columbusu Zach Werenski. Na pátém a šestém místě se umístili Matthewsovi spoluhráči Mitch Marner a William Nylander.
„Samozřejmě se chcete předvést individuálně, ale hlavně chcete udělat vše pro to, abyste týmu pomohli vítězit. Myslím, že se mi to docela dařilo a přitom jsme se hokejem bavili,“ řekl šťastný vítěz. „Hrál jsem s opravdu dobrými hráči. Máme mladý tým a chceme být ještě lepší,“ dodal. „Nejsem zrovna velký řečník, takže jsem byl dost nervózní, když jsem měl jít na pódium. Ale bylo to cool,“ řekl Matthews novinářům po skončení ceremoniálu.

Takhle jasné vítězství podle svých slov Matthews nečekal. „Je to pro mne velké překvapení. Patrik i Zach hráli výborně. Zvláště Zach jako obránce. Co dokázal v devatenácti letech je úžasné. Hrát v obraně je asi nejtěžší, zvlášť v takhle mladém věku. Letošní ročník ale přinesl i spoustu dalších skvělých nováčků, kteří tu dnes nejsou. Dostat tuhle cenu je pro mne ohromná čest,“ prohlásil Matthews, který jako první nováček od dob Alexandra Ovečkina dokázal nasázet čtyřicet branek a stanovil také klubový rekord v počtu gólů a bodů dosažených nováčkem.
Matthewsovo vítězství má velký význam nejen pro něj osobně, ale pro celé město. „Vyhrát tuhle cenu je něco obrovského. Lidi opět žijí hokejem a mají naději na lepší budoucnost. Leafs někdy postoupili do play-off, ale jejich hráči nevyhrávali trofeje. Tohle znamená opravdu začátek nové éry,“ říká hokejový historik Paul Patskou, který připomíná padesátileté čekání Leafs na Stanley Cup. „Teď je tady důkaz, že jsou na správné cestě. Mají opravdovou superhvězdu, kterou respektuje celá liga,“ dodal.
„Už na Světovém poháru bylo vidět, že je jiný než všichni ostatní nováčci. Byl tak dynamický a byla velká zábava s ním hrát,“ vzpomíná na společné působení v týmu severní Ameriky Connor McDavid. „Auston měl skvělý rok. Že to dokázal v Torontu, kde je hokej vším, je obdivuhodné,“ dodal král letošní sezóny.


Bude vás zajímat:


Právě Matthews a McDavid by se měli stát na dlouhá léta hlavními tvářemi NHL a jejími nejblyštivějšími drahokamy. Vyhrocená rivalita, jaká po léta panovala třeba mezi Crosbym a Ovečkinem, však mezi
nimi nejspíš nehrozí. Ta pravá rivalita totiž vzniká zejména ve vypjatých bitvách v play-off. Jenže obě mladé superhvězdy na sebe mohou narazit až ve finále, vzhledem k tomu, že každá působí v klubu z jiné konference.
Když tedy pomineme střetávání na mezinárodní scéně, kde McDavid reprezentuje Kanadu a Matthews Spojené státy, tihle dva se mohou potkat v zápase, kdy jde skutečně o všechno, až ve finále Stanley Cupu. Ale proč ne, Oilers i Leafs letos naznačili, že je před nimi zářivá budoucnost. „Samozřejmě se tam chceme dostat. Leafs budou se všemi těmi mladíky hodně dobří po mnoho let, navíc mají skvělého kouče,“ říká McDavid na případné setkání s Matthewsem ve finále.
McDavidovi loni Calder Trophy vinou zranění unikla, Matthews ji letos získal s obrovským náskokem. Edmontonský kapitán to ale letos vynahradil ziskem Art Ross Trophy, Hart Trophy a Ted Lindsay Award. Dočká se těchto cen jednou také Matthews?

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -