- Reklama -

McDavid dostal Hart Trophy z rukou Gretzkyho, za krále ho zvolili i hráči

- Reklama -

Byl nezpochybnitelným králem letošní sezóny, a pokud o tom snad někdo pochyboval, včera dostal další jasný důkaz. Connor McDavid, jediný stobodový hráč sezóny, si ze slavnostního předávání individuálních cen NHL v Las Vegas odnesl všechny nejprestižnější ceny.
Kromě Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče sezóny obdržel také Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče a Ted Lindsay Award, kterou udělují samotní hráči. Asi nikdo nepochybuje o tom, že se s těmito krásnými cenami bude fotit i v budoucnu, teď si však fenomenální mladík užívá své první vítězství.
„Když vidím tyhle trofeje takhle zblízka, fotím se s nimi a dotýkám se jich, připadá mi to konečně trochu víc skutečné. Dnešek je pro mne výjimečný, je to jeden z významných dnů mého života, to je jasné,“ říká kapitán Oilers.


Bude vás zajímat:


Dvacetiletý centr, který dovedl Edmonton po dlouhých jedenácti letech do play-off a suverénně ovládl ligovou produktivitu, dostal v hlasování o Hart Trophy přednost před dalšími dvěma nominovanými. Sidney Crosby i Sergej Bobrovskij skončili až za edmontonským zázrakem.
McDavid obdržel na hlasovacích lístcích členů Professional Hockey Writers’ Association 147 ze 167 prvních míst. Celkově získal 1 604 bodů a o rovných 500 bodů porazil Crosbyho. Bobrovskij skončil se ziskem 469 bodů třetí. „Je úžasné dostat tuto cenu z rukou Waynea Gretzkyho, nejlepšího hráče všech dob,“ rozplýval se šťastný McDavid.
Podobně jako Gretzky nečekal McDavid na svou první Hart Trophy dlouho. Oba získali tuto trofej ve své druhé sezóně v NHL. V ročníku, který byl pro McDavida prvním kompletním, nasbíral 30 branek a 70 asistencí a počet bodů tak krásně zakulatil na 100. Druhý v pořadí měl o celých jedenáct bodů méně.
„Jsem nesmírně hrdý, že hraju za Edmonton a že mám takové spoluhráče,“ říká McDavid, který je třetím nejmladším hráčem v historii, jenž Hart Trophy získal. Pouze Wayne Gretzky a Sidney Crosby dokázali tuto trofej získat jako teenageři.

Přestože Crosby na Hart Trophy nedosáhl, rozhodně nesmutnil. Odnesl si Maurice Richard Trophy pro nejlepšího střelce a jako čerstvý vítěz Stanley Cupu pochopitelně neměl ke smutku důvod. „Abych byl upřímný, na tuhle cenu jsem ani nepomyslel,“ přiznal.

- Reklama -

Bude vás zajímat:


Jedna věc mu však přece jen náladu malinko kazila. Nemohl si zvyknout na to, že vidí svého dlouholetého spoluhráče a kamaráda Marca-Andre Fleuryho v dresu Vegas Golden Knights. „Říkal jsem mu, jak je to divné, vidět ho v tomto dresu. Jsem si jistý, že tu dokáže velké věci,“ řekl Crosby.
Slavnostní ceremoniál byl zahájen předáním Ted Lindsay Award. O držiteli této ceny rozhodují svými hlasy členové hráčské asociace NHLPA, tedy samotní hráči. Pro mnohé hokejisty má právě uznání od soupeřů největší význam. McDavid byl letos podle hokejistů lepší než Crosby a Brent Burns.
„Být nominován na tuto cenu se dvěma neuvěřitelnými hráči (Crosby a Burns) činí tento zážitek ještě výjimečnějším. Je radost nastupovat proti vám,“ prohlásil McDavid směrem ke dvěma poraženým finalistům.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -