- Reklama -

Medvědi na vítězné vlně

- Reklama -

Proti Columbusu otáčeli stav 1:2 na zápasy třemi výhrami. Carolinu vyprovodili na dovolenou bez jediné porážky. A ovládli také otevírací duel finálové série proti St. Louis. Bostonští Medvědi se zkrátka vezou na vítězné vlně.



Vyhráli už osm utkání v řadě, což se naposledy v play-off podařilo Králům z Los Angeles v roce 2012. Zároveň je to třetí nejdelší vítězná šňůra Bruins v historii, pokud jde o vyřazovací část sezóny. Lépe si vedli jen ve vítězných letech 1970 (10 výher v řadě) a 1972 (9).
Fanshop týmu
Bruins jsou také teprve třetím celkem v historii, který vyhrál proti jednomu soupeři všech prvních devět vzájemných zápasů v play-off. Dosavadní bilance Bruins a Blues v bojích o Stanley Cuo je totiž 9:0. Rekordmanem jsou v tomto ohledu Oilers, kteří mezi lety 1983 a 1988 pravidelně drtili v play-off Winnipeg (16:0).
Někteří hráči také píší historii. Zdeno Chára je teprve čtvrtým hráčem, který si připsal ve finále bod ve věku dvaačtyřiceti let. Před ním to dokázali pouze Mark Recchi, Gary Roberts a Doug Harvey.
Brad Marchand, který uzavíral skóre prvního utkání do prázdné branky, má na kontě už šest branek ve finálových sériích. Jen dvě trefy mu chybí na Johnnyho Bucyka, který je bostonským rekordmanem, co se týče branek ve finále Stanley Cupu.
Charlie McAvoy má zase ve své kariéře na kontě už 16 bodů v play-off. Jen šestice beků v historii zaznamenala před dvaadvacátými narozeninami více bodů v play-off. Byli to Glen Wesley (24), Paul Coffey (23), Craig Hartsburgh (19), Ray Bourque (18), Scott Niedermayer (18) a Al MacInnis (17).
Tuukka Rask vévodí statistikám gólmanů v letošní vyřazovací části soutěže s průměrem 1,85 inkasované branky na zápas a úspěšností zásahů 94 %. Posledních osm zápasů vyhrál a během této vítězné šňůry pochytal 238 z 249 střel. V těchto zápasech inkasoval průměrně 1,38 gólu a pochytal 95, 6 % střel. To jsou bez přehánění fantastická čísla.
Kromě brankáře se však mohou svěřenci Bruce Cassidyho spolehnout také na ofenzivu. Během aktuální vítězné série střílejí Medvědi v průměru čtyři góly za zápas a excelují zejména v početní výhodě. Z devětadvaceti jich využili hned deset, což dělá vynikající úspěšnost 34, 5 %.
„Snažíme se žít přítomným okamžikem. Na nějakou vítěznou šnůru nemyslíme,“ tvrdí obránce Torey Krug. „Důležité je, že nám přispívají úplně všichni. Kuralyho lajna byla neskutečná. Ten zápas nám vyhráli oni,“ chválí parťáky ze čtvrté formace Brad Marchand. „Každý večer se předvede někdo jiný. Když chcete v play-off dojít daleko, přesně tohle potřebujete,“ dodal.
Kolektivní výkon je pochopitelně podpořen fantastickým Raskem v brance. „Všechno to začíná u Tuukky. Když máte takového gólmana, hraje se vám mnohem snadněji. Dodává nám sebevědomí. Věříme mu a on zase důvěřuje nám. Když uděláte chybu, nemusíte se tolik bát, protože on předvede nějaký důležitý zákrok,“ říká Charlie Coyle.
Prodlouží dnes Bruins svou parádní vítěznou jízdu a udělají velký krok k poháru?

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -