- Reklama -

Měli jsme opravdový all-star tým, vzpomíná Hašek na angažmá v Detroitu

- Reklama -

Jeho jméno bude vždy spojováno s týmem Buffala Sabres. Tam prožil nejlepší léta své kariéry, získal celkem 12 individuálních trofejí a toto úterý jej vedení amerického klubu odměnilo za jeho vynikající služby zvěčněním jeho dresu s číslem 39 pod stropem haly Niagara Center.
Ale bylo to v Detroitu, nikoliv v Buffalu, kde si Dominik Hašek dokráčel i pro nejslavnější hokejovou trofej světa – Stanley Cup. „Mám skvělé vzpomínky na ty čtyři roky u Red Wings. Sešla se tam řada neobyčejně nadaných hokejistů. Steve Yzerman, Chris Chelios, Nick Lidström, Brendan Shanahan, Sergej Fjodorov, Brett Hull. Když jsme v roce 2002 vyhráli, měli jsme opravdový all-star tým,“ řekl Hašek.
Rodák z Pardubic byl vyměněn do Detroitu v létě 2001 a už v následujícím ročníku vybojoval vytoužený titul. Slastný pocit triumfu si pak zopakoval v roce 2008, byť tehdy dostal v brankovišti Rudých Křidel přednost Kanaďan Chris Osgood.
„Když se ohlédnu do minulosti, jsem nesmírně rád za to, že jsem požádal vedení Buffala o výměnu a odešel právě do Detroitu. Je to skvělá organizace,“ řekl dvojnásobný vítěz Hartovy trofeje.

Hašek si v posledních měsících užívá jedné pocty za druhou. Dočkal se slavnostního vyřazení dresu s číslem 9 v pardubické ČEZ aréně (nynější Tipsport aréna), byl uveden do Hokejové síně slávy, tento týden stoupala k výšinám i jeho devětatřicítka v Buffalu, a co nevidět ho ve svých řadách přivítá i Síň slávy IIHF.
„Jsou to významné chvíle mého života a snažím si je vychutnat jak jen do jde. Hrál jsem hokej 30 let, takže mi vždycky šlo lépe chytání puků než sáhodlouhé proslovy,“ řekl Hašek, který 29. ledna oslaví jubilejní 50. narozeniny.
Dominátor byl hlavní hvězdou úterního večera, ale zároveň mohl na vlastní oči sledovat své následovníky Michala Neuvirtha a Petra Mrázka, kteří v zápase Buffala proti Detroitu poměřili svoje síly.
„Byl to nezapomenutelný zážitek. Nejdříve vyvěsí váš dres, pak můžete na vlastní oči sledovat souboj dvou mladých Čechů. Česká republika je hokejovou zemí a pro mnoho lidí je to více než jen sport. Jsem hrdý na to, že jsem na tyhle dva kluky měl pozitivní vliv, a že si vzali něco z mého přístupu k hokeji,“ řekl Hašek.
Oba gólmani se netajili tím, že slavný Dominátor je jejich velkým vzorem. Ostatně Michal Neuvirth zvěčnil českou brankářskou legendu přímo na své masce, zatímco Petr Mrázek měl možnost poprvé se s Haškem setkat osobně.
„Byl to skvělý gólman. Náš hrdina. Všichni ho znali,“ vzpomíná Mrázek na Haškovo mistrovské představení v Naganu, které sledoval jako šestiletý špunt.
Ale když došlo na rozhodování komu vlastně fandit, jestli Buffalu nebo Detroitu, měl Hašek zcela jasno. „Abych byl upřímný, držel jsem pěsti Buffalu.“
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -