- Reklama -

Měli jsme se Sakicem na některé věci rozdílné názory, vysvětlil Patrick Roy

- Reklama -

Největší ovace před vhozením úvodního buly v utkání Výběru Severní Ameriky do 23 let a Týmu Evropy se nedostalo samotným hráčům, ale vzácnému hostovi. Největší a nejdelší aplaus sklidil Patrick Roy, člen Hokejové síně slávy, který byl představen před tímto přípravným zápasem na Světový pohár v Torontu.
Konečně tak přišla možnost, aby důkladněji vysvětlil své důvody odchodu z lavičky Colorada Avalanche. Těsně po rezignaci 8. srpna sice vydal krátké tiskové prohlášení, skutečné důvody odchodu zde ale podrobně nepopsal a neučinil tak ani potom.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


„Rád používám slovo rezignace,“ řekl Roy, když byl dotázán na svůj odchod z klubu Avs. „Samozřejmě jsme měli odlišnou filosofii, někdy je to tak lepší. Ten den, kdy jsem volal (viceprezidenta a generálního manažera Joe Sakica), jsme se bavili tak deset, patnáct minut o všem možném. Řekl jsem mu, že se příští rok nevrátím. On mi odpověděl, abych to ještě zvážil, ale já už rozhodnutí udělal. Měl jsem dost času o něm přemýšlet.“
„Byl to proces, kterému jsem věnoval hodně času, protože jsem si byl s hráči blízký a rozuměl jsem si s nimi. Byla to výjimečná parta, je obtížné je opouštět. Vždycky jsem říkal, že trénování je součástí mého života, užil jsem si to. Nebylo zrovna zábavné rozhodnout se odejít.“
Na otázku, o jaké filosofické rozdíly šlo, odpověděl: „Bylo to hlavně o typech hráčů a takových věcech, na tom jsme se nezbytně neshodli. Bylo to o lidech pracujících v týmu, na kterých jsme se rozcházeli, ale nic dalšího v tom nebylo…“
Roy není zrovna milovníkem analytických statistik. Některé prý uznává, jiné mu jsou proti srsti. Možná i tohle hrálo roli. Hodně lidem se nemuselo líbit, že opustil svůj tak krátce před začátkem nové sezóny.
„Potřeboval jsem se ujistit, že dělám správné rozhodnutí,“ řekl bývalý brankář. „Bylo důležité ničeho nelitovat, ale nebylo to snadné. Je těžké opouštět tuhle organizaci a tyhle hráče.“
„Ten měsíc a něco pro něj byl, myslím, pořád hodně času. Můžete vyhodit kouče a náhradu za něj seženete do dvou dnů… Měsíc a něco k tomu je hromada času, aby někdo přišel, rozhlédl se a připravil tým na novou sezónu,“ stojí si za svým Roy.
Vztahy s týmem, který mu dal šanci potom, co odmítl dál nastupovat za Montreal, si prý nechtěl zbytečně poškodit. Vyhrál tady jako hráč dva Stanley Cupy. Dostal tady první trenérskou šanci v NHL. Přesto věří, že se najde tým, kde ho budou potřebovat víc.
Mohl by to být Quebec, odkud frankofonní Kanaďan pochází. Jenomže jeho přihláška do NHL zatím neprošla. Šanci dostane od příští sezóny jen Las Vegas. Pokud se ovšem z Royova rodiště ozvou, rád prý pomůže.
„Cokoli se v Quebecu přihodí, jestli budou potřebovat mou pomoc nebo podporu, budu šťastný, když tu budu pro ně. Absolutně!“ slibuje brankářská legenda.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -