- Reklama -

Mezi trenéry NHL poprvé vkročí žena. Bude pomáhat Kojotům

- Reklama -

Dawn Braidová se stane první ženou, která bude na plný úvazek pracovat v trenérském štábu některého z klubů NHL. Ve středu ji angažoval tým Arizona Coyotes, kde má mít na starosti bruslení hráčů.
„To je něco, co jsem vždy chtěla. Dokazuje to, že respektují mou práci a být první ženou trenérkou v NHL mne naplňuje obrovskou hrdostí. Tvrdě jsem pracovala pro tuto příležitost,“ těší se na nové výzvy Braidová, která Kojotům vypomáhala už v loňské sezóně.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Navíc se může pochlubit i spoluprací v dalších klubech. Na částečný úvazek pomáhala s bruslením už hráčům v Torontu, Anaheimu, Buffalu a Calgary.
„Hokej se neustále zrychluje a na bruslení hodně záleží. Proto cítíme, že Dawn může náš tým opravdu posunout. A proto bylo její začlenění do trenérského štábu logickou volbou. Je to osobnost a hráči respektují její znalosti. A nese to výsledky, což pro nás bylo samozřejmě rozhodující,“ komentoval krok vedení klubu generální manažer Coyotes John Chayka.
Braidová sedm let působila jako ředitelka vývoje bruslení ve Sportovním tréninkovém centru v kanadském Mississauga a mezi její klienty patřil například kapitán New York Islanders John Tavares.
„Dawn se snažila moje bruslení více zefektivnit a dodat mi víc síly do nohou. Vždy říkala: Pokud nebudeš trénovat správně a dělat ty přesně dané věci, které je potřeba, nebudeš mít dostatek síly na to, co po tobě chci,“ prozradil Tavares před čtyřmi lety serveru NHL.com.
Uznání Braidové v NHL ukazuje, že ženy se dokáží prosadit i v dosud převážně mužských sportech v elitních soutěžích. Už před dvěma lety se například do trenérského štábu týmu San Antonio Spurs v basketbalové NBA dokázala prosadit Becky Hammonová, a od letoška je dokonce trenérka i ve slavné lize amerického fotbalu NFL. Kathryn Smithová je právoplatným členem klubu Buffalo Bills.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Jirka G. Novák
Narozen v roce 1977. NHL sleduji od 90. let. V letech 1996-2002 redaktor ČTK a zároveň několik let externí spolupracovník nhl.cz. Během té doby publikovány stovky článků ze všech oblastí sportu v mnoha českých denících. V letech 2003-2012 jeden ze zakládajících členů redakce sport.cz. Osobně se zúčastnil 6x mistrovství světa dospělých a 2x juniorských MS v hokeji, několika zápasů NHL. Spoluautor knihy o Dominiku Haškovi.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -