- Reklama -

Minimálně dva trenérské posty jsou v NHL stále ve hře. Kdo by je mohl obsadit?

- Reklama -

Fanda NHLTrenéřina je občas nevděčné řemeslo. Úspěchy se mnohdy velmi rychle zapomínají. Neustále jste pod tlakem, žijete v obavách o svoji práci. I letošní ročník nebyl skoupý na trenérské rošády. Jiný šéf se postavil na lavičku St. Louis, Anaheimu nebo třeba Ottawy. Někde je jisté, že dosavadní kouč zůstane minimálně do příštího ročníku, jinde (třeba u Ducks) se zatím spokojili s provizorním řešením a nyní shání dlouhodobou náhradu.
Tři největší jména mezi trenéry jsou už rozebraná. Los Angeles zaměstnalo Todda McLellana, Florida Joela Quennevillea a Philadelphia Alana Vigneaulta.
V tuto chvíli je jasné, že nového kouče budou určitě shánět v Anaheimu a Edmontonu. S Buffalem byl dlouho spojovaný trenér švédské reprezentace Rikard Grönborg. Ten se však nakonec rozhodl zůstat v Evropě a podepsal dvouletou smlouvu se švýcarským ZSC Lions. Sabres tak přijali do svých služeb Ralpha Kruegera (psali jsme ZDE).
Zbývají tak posty v Anaheimu, kde místo po Randym Carlylovi do skončení ročníku dočasně převzal generální manažer Bob Murray. Provizorní kouč stál do konce sezony také na střídačce Edmontonu. Byl jím trenérský veterán Ken Hitchcock. Hledání jejich nástupců zatím stále pokračuje.
Kdo by mohl připadat v úvahu?

Dave Tippett
Na lavičce Arizony skončil v roce 2017, od té doby pomáhá jako poradce novému týmu ze Seattlu. V základní části vedl své týmy v 1 114 zápasech, v roce 2010 vyhrál Jack Adams Trophy pro nejlepšího trenéra. Před osmiletou anabází v Arizoně strávil šest let v Dallasu.
Jacques Martin
Jeden z veteránů řemesla, který by mohl obsadit jeden z uvolněných postů. Současný asistent trenéra v Pittsburghu má 17 let zkušeností v pozici hlavního kouče. Vítěz Jack Adams Trophy z roku 1999 byl ale ve svém posledním angažmá v hlavní pozici u Canadiens v roce 2012 podroben ostré kritice. Jako asistent pomohl Tučňákům ke dvěma Pohárům, letos koketoval s Ottawou i Buffalem.
Todd Nelson
Jeho chvíle přišla v půlce sezony 2014-2015, když převzal do konce ročník Edmonton Oilers. Poté se přesunul do AHL, kde v roce 2017 vyhrál s Grand Rapids Griffins Calder Cup. Před letošním ročníkem nastoupil jako asistent do trenérského štábu Dallasu, se kterým postoupil do druhého kola play-off. Podle zákulisních klepů by ale brzo měl znovu získat hlavní pozici v některém z klubů.
Marco Sturm
Někdejší německý útočník strávil podstatnou část své hráčské kariéry v San Jose a Bostonu. Jako hlavní trenér dovedl německou reprezentaci do senzačního finále poslední olympiády, kde Němci padli s Rusy. Loni na podzim se zařadil do trenérského týmu Los Angeles. Již dříve vyhlásil, že by ho lákal post nejvyšší. Spekuluje se, že po něm pokukuje Edmonton.
Patrick Fischer
Trenér švýcarského národního týmu poutá pozornost klubů NHL už delší dobu. V Evropě má skvělé renomé. Jako asistent se podílel už na senzační stříbrné medaili na šampionátu v roce 2013, jako hlavní kouč dovedl Švýcary do finále loni. V následujícím ročníku se ještě nejspíše v NHL neobjeví, kontrakt s národním týmem má ještě minimálně na příští rok.
Titulní foto: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -