- Reklama -

Minnesotu rozdivočil málem zapomenutý gólman Dubnyk

- Reklama -

Správný timing může znamenat hodně. Dobré načasování je důležité zejména pro brankáře. A obzvlášť, když se jmenuje Devan Dubnyk. Ještě na konci minulé sezony jeho další osudy halila nejistota. V Edmontonu se rozhodli ukončit spolupráci, která trvala pět let a nic hmatatelného nepřinesla. Od té doby prošel třemi kluby, mezitím chytal taky na farmě. Po příchodu do Minnesoty najednou pomohl trápícímu se týmu z trestné lavice zpátky do hry o play off.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Masky ze všech klubů, kterými za posledních dvanáct měsíců prošel, má osmadvacetiletý gólman schované doma. Z Oilers ho poslali do Nashvillu, kde za Pekkou Rinnem neměl moc šanci chytat. Skončil v záložním celku, po sezoně navíc vykazoval v NHL nejhorší čísla ze všech brankářů, kteří v ní nastoupili aspoň k 24 zápasům.
V červenci ho podepsala Arizona, aby kryl záda Miku Smithovi. Předváděl výrazně lepší výkony, jenže ani tam se nezdálo, že cesta povede vzhůru, už proto, že týmová jednička byla vázána dlouholetou smlouvou. A potom se ozvala Minnesota, která potřebovala vyřešit problém s brankáři.
Mužstvo zvítězilo v jedenácti z 15 zápasů, při nichž stál Dubnyk mezi tyčemi, jen dvakrát prohrálo a jednou padlo po nájezdech. Přitom z posledních čtrnácti utkání do jeho příchodu vyhrálo jen dva. Strážce klece Wild stlačil průměr na 1,73 gólu na zápas a úspěšnost zákroků držel na téměř 94 procentech. „Měl jsem z toho strašně pozitivní pocit. Už kvůli tomu, že mě do týmu vzali, poněvadž mě chtěli, a nikoli proto, že mě jinde odložili,“ vrací se Dubnyk.
V historii se najde obdobný případ, kdy nově příchozí brankář takhle rozdivočil skomírající tým jako on. Stalo se to před 27 lety v New Jersey a gólman se jmenoval Sean Burke. Tehdy jako jednadvacetiletý nováček dotlačil Devils vůbec poprvé do play off. Tentokrát je mužem, jemuž Dubnyk vděčí za svůj zázračný obrat, možná celé kariéry. Coby trenér brankářů a jeho hlavní našeptávač ho měl na starost v Arizoně.
„Byl taky vysoký, navíc patřil k nejtrpělivějším gólmanům. Zaměřili jsme se na tyhle věci, učil mě, jak líp využít svojí postavy, zvedat se při dorážkách, hledat puky ve skrumážích a sledovat dění před sebou, ale taky jak neztrácet sebevědomí a nenechat se ničím rozhodit“ pochvaluje si dnes už opora Minnesoty.

Jeho příchod vrátil tým z dvanácté pozice v Západní konferenci do závodu o play off. „Myslím, že to skutečně začalo díky jemu. Už jen tím, že nás v klíčových momentech zápasů podržel, dovede mít věci pod kontrolou a umí přenést svůj klid na ostatní,“ tvrdí kouč Mike Yeo. Zbytek obstarala útočná vozba. Tým šel většinou do vedení, které díky Dubnykovi udržel. V posledních třetinách zpravidla dokázala Minnesota soupeře přestřílet.
Po sezoně se zase opět bude rozhodovat, co dál. Nicklas Bäckström inkasoval do Dubnykova příchodu v deseti zápasech po sobě nejmíň tři góly a ve 37 letech bude prvním kandidátem na vyplacení ze smlouvy. Joshi Hardingovi vyprší kontrakt a nejspíš skončí. Čtyřiadvacetiletý Darcy Kuemper smlouvu má, ale dostatečně neprokázal, že by si zasloužil být jedničkou. Nejblíž po ruce je Dubnyk. „Rád bych zůstal tady,“ neskrývá. Je jasné, že Wild budou málem zapomenutého brankáře potřebovat.

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -