- Reklama -

Mistr bodyčeku Vladimir Konstantinov slaví 53. narozeniny

- Reklama -

Fanshop týmuByla to jedna z nejdojemnějších chvil, které kdy hokejový svět viděl. Steve Yzerman si nepřevzal pohár, místo toho se vydal hledat svého někdejšího spoluhráče Vladimira Konstantinova, který byl tou dobou už upoután na invalidní vozík. Steve Y na něj počkal a předal mu Stanley Cup za sezonu 1997-1998 jako prvnímu. Celý tým pak společně s ruským obráncem objel tradiční kolečko s pohárem. Dnes slaví tento mistr bodyčeku 53. narozeniny.
Konstantinov byl součástí tzv. Ruské pětky, která se sestávala z Igora Larionova, Vjačeslava Kozlova, Sergeje Fjodorova, Slávy Fetisova a právě něj.
Ve své domovině si prošel vyhlášeným drillem pod vedením Viktora Tichonova v CSKA Moskva, po pádu Železné opony vyrazil za velkou louži, kde si zajistil nesmrtelnost v dresu Red Wings.


Pro svůj herní styl založený na ostrých bodyčecích získal přezdívku Vladinator. Fanoušci jej milovali, protože se nebál tvrdé hry, přitom neměřil ani 180 centimetrů. V sezoně 1996-1997 byl na vrcholu, v hlasování o Norris Trophy skončil na druhém místě za Brianem Leetchem. Šikovný pravák ale nebyl na ledě pouze od toho, aby tvrdil muziku, v sezoně 1995-1996 vstřelil 14 branek.
Ve státu Michigan se stal hrdinou v sezoně 1996-1997, když pomohl místním Rudým křídlům k vymodlenému Stanley Cupu po dlouhých 42 letech. Jenže oslavy sportovního úspěchu mu navždy změnily život.
Šest dní po triumfu se v limuzíně společně s Fetisovem a masérem týmu Sergejem Mňacakanovem přesunovali z partičky golfu do restaurace. Jenže řidič nezvládl řízení a ve vysoké rychlosti trefil strom. Slava Fetisov vyvázl se zlomenými žebry a poraněnou plící, klubový masér s Konstantinovem dopadli mnohem hůře – oba skončili na několik týdnů v kómatu.

Konstantinov utrpěl vážné poranění hlavy, po kterém se mu špatně mluví a navíc zůstal upoutaný na invalidní vozík. Okamžitě ukončil svoji hráčskou kariéru.
Nikdo už neměl chuť cokoliv oslavovat. Úkol do nového ročníku pro jeho spoluhráče byl jasný: „Vyhrajeme pro tebe Vladi!“. Po celý rok byly v jeho kóji v šatně jeho chrániče a nápis „Věříme“. Na dresech navíc všichni hokejisté Detroitu měli nášivku se stejným nápisem a iniciály svého bývalého spoluhráče a maséra.
„Dalo nám to obrovskou motivaci abychom pohár znovu vyhráli pro něj,“ řekl po letech Niklas Lidström.
A skutečně, Red Wings obhájili své vítězství a na ledě se tak mohla odehrát dojemná scéna popsaná na začátku článku. Ačkoliv v tom ročníku neodehrál ani minutu, jeho jméno na poháru nechybí. Yzerman, Lidström, Osgood, Draper a další členové tehdejšího týmu se shodli, že stále byl důležitou součástí jejich týmu. S mužstvem absolvoval i některá venkovní utkání play-off.
Vladimire, redakce Nhlnews.cz ti přeje pevné zdraví!

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -