- Reklama -

Mládí nebo zkušenosti? Ve Washingtonu zatím tápou

- Reklama -

„Ještě nám chybí jeden nebo dva kousky do skládačky,“ řekl v pondělí trenér Washingtonu Barry Trotz v odpovědi na otázku, co jeho tým potřebuje, aby byl konkurenceschopný v play off. Hned další den mu dal za pravdu. Capitals prohráli na domácím ledě 4:5 s Edmontonem. Byla to třetí porážka v řadě, třetí zápas, ve kterém americké mužstvo inkasovalo minimálně čtyři branky.
„Máme tady hráče, kteří si udržují dostatečnou herní úroveň, aby si vysloužili své místo na ledě. Alespoň pokud hovoříme o zápasech v základní části. Nicméně play off, to je úplně jiná soutěž. Nejsem si jistý, jestli na to budou všichni naši hráči stačit. I když je před námi ještě 40 utkání, lze už nyní vypozorovat, že někteří prostě ještě nedozráli pro vyřazovací souboje. Tento tým může být velkou hrozbou pro ostatní mužstva, ale doposud mu chybí širší hráčská základna. A právě tento faktor ve velkém prověří až střetnutí v play off,“ řekl Trotz.
Ovšem generální manažer Brian MacLellan byl trochu zdrženlivější. Pokud jde o stávající kádr – a především o kvarteto mladých útočníků, kteří hledají stabilní místo v sestavě – volí prozatím vyčkávací taktiku.
„Máme tady čtyři mladé a velmi talentované forvardy: Toma Wilsona, Jevgenije Kuzněcova (na snímku), Michaela Mattu a Andrého Burakovskyho. Jejich hra zatím postrádá velmi důležitý prvek – vyrovnanost výkonů. V některých zápasech si vedou skvěle, jindy ani nevíte, že vůbec vstoupili na ledovou plochu. Následující měsíc by nám měl dát k dispozici více poznatků pro posouzení jejich výkonnosti. Čeká nás řada nepříjemných soupeřů. V těchto zápasech se naplno ukáže, jak moc (případně málo) se už v NHL etablovali,“ řekl MacLellan.

„Teď je důležité, abychom si jasně stanovili priority a zároveň správnými kroky upevnili sílu našich ofenzivních formací. Pokud jde o defenzivní řady, tak nemám, co bych našim bekům vytknul,“ dodal manažer Capitals.
Hlavní pozornost se upírá směrem ke Kuzněcovovi s Burakovskym. Zatímco ruský útočník dostává šanci ve středu druhé formace po boku Marcuse Johanssona a Troye Brouwera, jeho švédský kolega si v posledních zápasech vyzkoušel spolupráci s Alexem Ovečkinem a Nicklasem Bäckströmem.
„Teoreticky“ by se MacLellan nebránil tomu, aby tyto dva posty obsadili zkušenější hráči. Zároveň ale dodal, že nehodlá použit své mladé svěřence jako návnadu pro žraloky.
Ale pokud by Washington přece jen sáhl k nějaké výměně, ztrátám ve vlastních řadách by se stejně neubránil. Mužstvo má k dispozici necelých 1,6 miliónů dolarů pod platovým stropem, což se jen těžko vejde do cenové kategorie pro první nebo druhou formaci.
MacLellan dále zmínil, že se v pondělí sešel s koučem Trotzem, aby mu sdělil „jak to vypadá na trhu s hráči, kteří hokejisté jsou k mání a jakou cenu by za to mužstvo muselo zaplatit.“
„Všechny týmy hledají potenciální posily. Především v řadách hráčů, kterým po sezóně končí smlouva. Stejně tak kluby, které chtějí někoho vyměnit, zkouší pružnost trhu a jak už to tak bývá, možná budou čekat až do posledních hodin před uzávěrkou přestupů, aby dostaly, co chtějí. Pro nás je důležité, abychom se drželi svých vlastních cílů a pečlivě zvažovali všechna pro a proti. Bude pro nás ta či ona výměna užitečná? Jak moc nám pomůže? A pomůže nám vůbec?“ zafilosofoval si MacLellan.
„Chceme vytvořit co možná nejlepší mužstvo. Vyhrávat zápasy, být skutečnou hrozbou v časech, kdy probíhá play off. Teď musíme pečlivě posoudit, jak moc velký díl zodpovědnosti vlastně chceme vložit na naše mladé hráče a jestli to oni sami budou schopni unést. Nemůžeme je dosadit do pozice, se kterou si nebudou vědět rady, na kterou ještě nejsou připraveni. Čeká nás složité rozhodování,“ dodal MacLellan.
Foto/Photo by: Amanda Bowen/ RRBG Photography/ akbmultimedia.com

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -