- Reklama -

Monahan nevaří, za to hraje proti těm nejlepším

- Reklama -

Zámořská soutěž už se nejednou přesvědčila o tom, jaký talent dřímá v mladém Kanaďanovi Seanu Monahanovi. Dvacetiletý útočník letos nabíral 15 bodů ve 24 zápasech a pomalu se připravuje na své jubilejní 100. utkání v nejvyšší zámořské soutěži. To je na programu v sobotu, kdy se Monahan a spol. pokusí vyprášit kožich Kojotům z Arizony.
Mladý center už si získal srdce většiny fanoušků v Calgary, ale podle jeho spoluhráčů je to jenom špička ledovce. „Do pěti let z něj bude jeden z nejlepších defenzívních (two-way forvard) útočníků ligy. Tedy takový Patrice Bergeron současnosti. Podle mě na to má. Chybí nám několik zraněných forvardů, ale on jasně ukázal, že je dokáže bez problémů zastoupit. A to je mu teprve dvacet let,“ vysekl poklonu svému spoluhráči obránce Mark Giordano.
„I když měl těžký úvod sezóny, tak zůstal věrný svému přístupu k utkáním a postupem času to začíná přinášet svoje ovoce. Zápas od zápasu je dominantnějším hráčem. Má všechny předpoklady k tomu, aby jednou patřil k největším hvězdám ligy,“ dodal kapitán Flames.
O šikovnosti mladého útočníka asi pochybuje málokdo. Monahan nastřílel za 99 utkání 30 branek a přidal 19 asistencí. Ale je velkou zbraní Flames i v případech, kdy se zápasy musí rozhodovat v individuálním měření sil. Rodák z Bramptonu proměnil sedm z deseti trestných střílení, z toho pětkrát byl jeho samostatný nájezd určen jako vítězný.
Přitom to nemá vůbec jednoduché. Calgary chybí centři Matt Stajan, Mikael Backlund a Joe Colborne. Mladého útočníka tak vrhli přímo mezi žraloky, když jej trenér Bob Hartley přeřadil do první formace.
„Zabere to několik let, než si člověk na tuto pozici zvykne. Není to vůbec jednoduché a pro něj je to obrovský skok do neznáma. Loni hrál ve druhé, občas ve třetí formaci a v obou případech si vedl výborně. Nyní nastupuje proti největším hvězdám téhle soutěže a na svůj věk si vede obdivuhodně,“ řekl forvard Curtis Glencross.
„Každý útočník by nejraději střílel jednu branku za druhou, ale já si opravdu užívám každou minutu, kdy mohu hrát proti nejlepším hráčům soupeře. Chtěl jsem si tím projít a mám radost, že jsem tuto možnost dostal už teď. Bude to pro mě neocenitelná zkušenost,“ dodal sám Monahan.
Kam až Monahanova hvězda vystoupá, to se dozvíme v příštích několika letech. Pro samotného hráče je jak po stránce hokejové, tak charakterové vzorem bývalý útočník Detroitu Steve Yzerman. Vystoupat do tak astronomických výšin bude pořádně tvrdý oříšek. Po 99 odehraných zápasech ale můžeme konstatovat, že Calgary dostalo mnohem více, než od šestky draftu 2013 vůbec očekávalo.
„Je v podstatě nemožné porovnávat jeho letošní výkony s těmi loňskými. V tomto ročníku nastupuje proti zcela jiným hráčům,“ řekl kouč Hartley.
A jaký je Sean Monahan mimo led? O jeho přednostech se rozpovídal jeho spolubydlící Lance Bouma. „Abych řekl pravdu, tak jich moc nemá. Všechno vaření zůstává na mně,“ řekl s úsměvem na rtech a dodal: „snad aspoň umyje nádobí.“ I když z Monahana asi nevyroste druhý Zdeněk Pohlreich, jeho prvořadým úkolem je tlačit calgarskou kocábku kupředu. A to mu jde skvěle.

Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -