- Reklama -

Montadorova rodina žaluje NHL

- Reklama -

Počet 69 pěstních soubojů jasně dokládá, jaké pracovní zařazfb-chicagoení měl Steve Montador ve svém hokejovém životě. Patnáct potvrzených otřesů mozku dokazuje, jaké mělo následky na jeho zdraví. Rodina bývalého hráče šesti zámořských klubů, který letos v únoru náhle zemřel ve věku 35 let, teď žaluje NHL, že hokejistu náležitě nevarovala před možnými zdravotními problémy.
„Během utkání v základní části, předsezónních zápasů, na trénincích i při rozbruslení Steve Montador utrpěl tisícovky drobných mozkových traumat a mnohé otřesy mozku. Některé z nich ani nebyly diagnostikované a zdokumentované. Ligové kluby ho přesto nutily pokračovat v hraní a v bitkách,“ stojí mimo jiné v žalobě, kterou jménem Montadorova syna Morrisona podal otec zesnulého obránce Paul Montador.
Spis čítající 37 stran popisuje většinu zranění, které Montador utrpěl během deseti let hraní za Calgary, Floridu, Anaheim, Boston, Buffalo a Chicago. Připomíná, že liga se už před osmnácti roky zavázala uskutečnit obsáhlý výzkum následků otřesu mozku, s jehož výsledky měla hokejovou veřejnost seznámit.
„Tato studie byla velmi očekávaná mnohými včetně hráčů NHL. Hráči doufali, že odpoví na kritickou otázku: Zda opakované úrazy hlavy vedou k dlouhodobým neurokognitivním a neurodepresivním změnám mozku? Ve skutečnosti liga seděla na datech, které získala, a čekala s jejich zveřejněním čtrnáct let.“
Dokument sepsaný chicagským právníkem Billem Gibbsem, který v jiné kauze zastupuje také rodinu dalšího ze zesnulých bitkařů Dereka Boogaarda, pokračuje ve snášení dalších obvinění.
„Zatímco osobní tragédie podobné té, která postihla Montadorovu rodinu, rostou, NHL stále odmítá vymýtit bitky. Zákaz rvaček je změnou pravidel, kterou je možno snadno implementovat bez kolektivní smlouvy. Liga místo toho už skoro jedno století rozvíjí kulturu bezdůvodného násilí v hokeji,“ píše se v obžalobě. „Zavedením a glorifikací bitek liga neustále posílá hráčům, trenérům a fanouškům zprávu, že údery do hlavy by se neměly posuzovat jako vážná zranění.“
Foto: Shay Haas

             Reklama:

fanda

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -