- Reklama -

Montreal jde do sezóny bez kapitána, áčko dostane i Plekanec

- Reklama -

Montreal má za sebou velmi podařenou sezónu, korunovanou postupem do finále Východní konference. Během léta ale přišel o kapitána, když se Brian Gionta rozhodl zamířit jinam. Slavný klub dnes vydal prohlášení, že pro nadcházející sezónu nového kapitána jmenovat nebude. Áčko dostane na dres čtveřice Andrej Markov, Tomáš Plekanec, P.K. Subban a Max Pacioretty.
Vedení Canadiens v pondělí oznámilo, že do každého utkání v nové sezóně půjdou s áčkem na dresu tři z nich. Veteráni Markov a Plekanec budou jako alternativní kapitáni ve všech zápasech, třetí písmeno připadne střídavě Paciorettymu a Subbanovi. V první polovině sezóny dostane přednost Subban na domácím ledě a Pacioretty při venkovních zápasech, ve druhé polovině ročníku si své role tahle dvojice prohodí.
Brian Gionta, který s céčkem na dresu nastupoval v uplynulé sezóně, podepsal v létě smlouvu s Buffalem, a od té doby montrealská média čile spekulovala o tom, kdo jej ve funkci nahradí. Generální manažer Marc Bergevin uvedl, že bylo důležité vyřešit tuto otázku ještě před začátkem přípravného kempu, aby se všichni mohli soustředit s čistou hlavou jen na hokej.
Zároveň chtěl malinko ulehčit situaci Subbanovi a Paciorettymu, dvěma hlavním mladým hvězdám týmu. Právě od nich se očekává, že by měli tým v budoucnu táhnout jako hlavní lídři. Oba dva důvěra potěšila.
„Považuji P.K. za velmi blízkého přítele a neuvěřitelného hráče. Je to pro mne velká pocta, že s ním mohu to písmeno sdílet. V kabině máme mnoho kluků, kteří mohou být lídry, takže je to opravdu dobrý pocit,“ řekl Pacioretty. „Jsme přesvědčeni, že máme mnoho vůdců, není to o jednom chlapovi. Myslím, že pro tým je tohle krok kupředu,“ souhlasí Subban.
Otázka jmenování nového kapitána tak přijde na přetřes opět za rok v létě. „Pokud jde o vůdcovství v kabině, jsme teď v takovém přechodném období. Jakmile nás opustili Gionta a Gorges, zůstala po nich mezera. Doufám, že naši mladí hráči půjdou nahoru, tohle je pro ně šance, aby ukázali své vůdcovské kvality. Cítíme, že jsme vybrali ty správné kluky,“ uvedl Bergevin.
Pro nhlnews.cz se k dnešnímu jmenování Plekance vyjádřil i František Kaberle st., jehož syn Tomáš v týmu Canadiens působil, a který i nadále situaci v klubu pozorně sleduje. Fakt, že klub nevybral jednoho kapitána, jej nepřekvapil. „Trochu jsem to očekával. Je tam hodně mladých kluků, žádného zkušeného kanadského veterána tam nevidím. Nejvíc zkušeností mají Markov s Plekancem. I Max je výborný hokejista, Subban taky, ale nevím, jací jsou v kabině,“ řekl.
Pokud by měl přece jen dát někomu na dres céčko, přiklonil by se ke krajanovi. „Plekymu bych to přál. Je to komplexní hokejista a nesmírně charakterní hráč. Má nejen hráčské, ale i lidské kvality. Jen je možná zbytečně skromný a tichý,“ vysvětluje svou volbu.
Otázkou je, jak budou na nastalou situaci reagovat fanoušci. Céčko na dresu nosily v minulosti takové legendy jako Toe Blake, Maurice Richard, Jean Beliveau nebo Bob Gainey. Od roku 1999 však neměli v tomto hrdém kanadském klubu kanadského kapitána! Před patnácti lety se stal oficiálním lídrem kabiny Fin Saku Koivu, od roku 2010 pak nosil céčko Američan Gionta. Také nyní jsou tři ze čtyř jmenovaných asistentů cizinci, jediným zástupcem kolébky hokeje je mezi vyvolenými P.K. Subban.
Kaberle v tom zásadní problém nevidí. „Montreal je podobně jako Toronto klubem s ohromnou tradicí a s fanoušky po celém světě. Když vidíte všechny ty dresy pod stropem haly, historie na vás doslova dýchá. Ale myslím, že fanoušci tuhle volbu pochopí. Zkušeného kanadského vůdce tam prostě momentálně nemají. Přesto mají mladý a perspektivní tým. Věřím, že budou hrát dobře,“ dodal bývalý reprezentant.

Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -