- Reklama -

Mráz přichází z Kremlu. Židlický první "obětí" ruského sudího v NHL

- Reklama -

V roce 2010 se Marcus Vinnerborg stal první evropskou vlaštovkou mezi sudími NHL. V zámoří vydržel dvě sezóny, během nichž odřídil 36 zápasů v nejslavnější lize světa a skoro 150 v nižší AHL, poté se vrátil domů do Švédska. Žádného následníka se ve své době nedočkal. Ten přichází na scénu až nyní – pondělní duel mezi Detroitem a Edmontonem měl spolu s Paulem Devorskim pod taktovkou Jevgenij Romaško.
V „rodné“ KHL už má odslouženo téměř 300 zápasů. Rozhodoval mládežnické šampionáty osmnáctek i dvacítek. Od podzimu sbíral zkušenosti v American Hockey League. Včera konečně dostal příležitost výše – a už po pěti minutách utkání to pocítil Marek Židlický. Český obránce byl prvním, koho Romaško poslal na lavici hanby. Patří se dodat, že po právu.

„Hledali jsme někoho, kdo má velice vyvinutý cit pro hru, navíc to musel být fantastický bruslař,“ popisuje šéf rozhodčích NHL Stephen Walkom požadavky, které vznesl na případné kandidáty na letním soustředění evropských sudích. „Romaško byl jedním z těch, u nichž se skauti jednomyslně shodli, že obojí splňuje. Sledovali ho velice bedlivě.“
„Měl už profesionální zkušenosti, to bylo jeho štěstí. Rozhodli jsme se dát mu smlouvu v nižší soutěži, kde jsme ho mohli blíže sledovat a začít s procesem jeho přípravy na práci na plný úvazek, “ doplňuje Walkom.
Se svým kolegou Devorskim už Romaško strávil pár dnů v lednu, aby se poznali i po lidské stránce. Návštěva jen přidala další body k jeho pozitivnímu hodnocení.
„Je to urostlý chlapík, jeho postava mu určitě pomůže. Mluvil jsem o něm i s jedním člověkem z AHL a ten mi řekl, že tam měl zápas pod kontrolou, to člověk rád slyší. Až odpíská pár zápasů v NHL, přijde do toho,“ věří Devorski. „Je to stejné, jako když přijde zelenáč z Kanady nebo z USA. Na začátku se trochu rozkoukávají, ale přejde pár zápasů a už šlapou vodu.“
Při své premiéře v NHL se Jevgenij Romaško přímo na ledě potkal s dvěma krajany. Za domácí Red Wings nastoupil Pavel Dacjuk, dres hostujících Oilers oblékl Nail Jakupov. S ním se Romaško poměrně dobře zná ze své domoviny.
„Docela ho znám a můj otec také,“ potvrzuje mladý útočník Edmontonu, „takže jsme si trochu popovídali, ale moc ne. Jsem nadšený, že tu máme ruského rozhodčího, jsme na něho hrdí.“

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -