- Reklama -

Mrázek novou jedničkou Detroitu? Howard mu přeje, ale nevzdává se

- Reklama -

Petr Mrázek zřejmě definitivně získal důvěru trenérů Detroit Red Wings jako jejich nová brankářská jednička. Ačkoliv v neděli inkasoval čtyřikrát během první třetiny, v úterý se postavil do branky znovu a proti Ottawě předvedl řadu skvělých zákroků. Jeho tým prohrál 1:2 až po nájezdech.
V sobotu Mrázek nastoupil proti Tampě a stal se prvním gólmanem v lize, který v téhle sezóně NHL dokázal vymazat všechny střelce Lightning. Vypadalo to, že tým má jasnou novou jedničku. Jenže o den později stejný hráč inkasoval od NY Islanders čtyřikrát z jedenácti střel a do branky se vrátil Jimmy Howard.
„Včera bylo včera, dneska jsem pustil čtyři góly,“ poznamenal Mrázek stoicky po nedělním duelu v New Yorku. „Každý večer se snažíte hrát nejlépe. Někdy to vyjde, někdy ne. Je třeba zůstat pozitivní a být připraven na další zápas,“ konstatoval.
Howard zápas dochytal jen s jedním inkasovaným gólem po úniku Clutterbucka a zdálo se, že je znovu na koni. Ovšem podle kouče Detroitu Mika Babcocka nečelil tolika šancím. „Mrázek vychytal jedno z nejvíce ofenzivních mužstev v lize a další večer ho puk neposlouchal. Musíme vše nějak promyslet,“ vykládal tajemně.

Výhoda se zdála být na straně zkušenějšího Howarda, který má více zkušeností se zápasy play off, které už pomalu klepe na dveře. „Vím, jak chytat tyhle zápasy,“ tvrdí Howard. „Ale teď se starám jen sám o sebe a snažím se každý den tvrdě makat na tréninku a bojovat o šanci. Až přijde, budu zkrátka chytat,“ dodal.
Mrázek je zase oceňovaný za skvělou práci s hokejkou a soutěživost. A také, jak se velmi dobře dokáže vypořádat s tlakem, což už dokázal jako nejlepší brankář juniorského MS 2012, nebo když o rok později dovedl farmářský tým Grand Rapids ke Calder Cupu. „Chytat pod tlakem je to, co z vás dokáže vyždímat to nejlepší,“ myslí si Mrázek.


Vstupte do světa statistik NHL


A byl to český gólman, kdo nakonec trochu překvapivě dostal přednost v dalším zápase. V úterý po ranním tréninku Babcock informoval u kabiny Red Wings novináře o tom, že brankářem pro zápas s Ottawou bude Mrázek. Jen pár kroků od Howarda, který si v kabině dával do pořádku svou výstroj. Přesto na sobě nedal nic znát. „Petr je můj spoluhráč a chci pro něj jen to nejlepší, podporuji ho,“ řekl naprosto profesionálně.
Úžasný postoj od brankáře, který měl vynikající začátek sezóny, jenž jej vynesl až do All star Game celé soutěže, a nyní se musí spokojit s pozicí brankářské dvojky za 23letým mladíkem. Za vším je prý ale čirý pragmatismus a sebedůvěra Howarda.
„On má velmi silnou mentalitu, jeho myšlení a sebedůvěra je nezlomná. Viděl jsem ho v mnoha hodně složitých situacích a pokaždé jimi prošel bez zaváhání. Jsem si jistý, že zvládne i tohle. Počkejte si a uvidíme,“ myslí si trenér brankářů Red Wings Jim Bedard.
Foto/Photo by: Bridget Samuels

- Reklama -
Jirka G. Novák
Narozen v roce 1977. NHL sleduji od 90. let. V letech 1996-2002 redaktor ČTK a zároveň několik let externí spolupracovník nhl.cz. Během té doby publikovány stovky článků ze všech oblastí sportu v mnoha českých denících. V letech 2003-2012 jeden ze zakládajících členů redakce sport.cz. Osobně se zúčastnil 6x mistrovství světa dospělých a 2x juniorských MS v hokeji, několika zápasů NHL. Spoluautor knihy o Dominiku Haškovi.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -