- Reklama -

Můj tým mě inspiruje, říká nemocný GM Bryan Murray o ottawské jízdě

- Reklama -

Zatímco on stále bojuje nejtěžší bitvu svého života se zákeřnou rakovinou, jeho svěřenci se na ledě rvali o vysněný postup do bojů o Stanley Cup. Ještě na začátku března odepisovaný tým se vzepjal k fantastické stíhací jízdě a dnes večer posledním vyhraným zápasem základní části stvrdil senzační postup do play off. Pohádka je dokonána. Ottawa Senators, k velké radosti vážně nemocného generálního manažera klubu Bryana Murrayho, postupují do vyřazovací fáze sezóny a zahrají si o Stanley Cup!


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru


Hráči v posledních týdnech dřeli i pro něj. Celý tým chtěl svému bossovi v těžkých časech nalít do žil optimismus a naději. Poslední tři zápasy musely Murrayho potěšit v maximální míře. Nejprve Sens senzačně otočili duel s Pittsburghem ze stavu 0:3 po první třetině, poté vybojovali cennou výhru na ledě nejlepšího týmu základní části a dnes korunovali neuvěřitelnou stíhací jízdu výhrou ve Philadelphii, která jim definitivně zajistila jízdenku do bojů o Stanley Cup.
„V noci po chemoterapii nikdy nespíte, ale dnes se cítím skvěle díky týmu, o tom není pochyb,“ hlásil Murray spokojeně po úterním comebacku proti Pens v Canadian Tire Centre. „Ptal jsem se svého onkologa na to, jak moc se mohu zapojovat do chodu týmu a jak moc by případný stres ovlivnil můj život. A on byl pozitivní. Je skvělé být součástí něčeho takového,“ vykládal po důležitém vítězství nad Tučňáky, které uchovalo jeho svěřencům reálnou naději.

Dvaasedmdesátiletý generální manažer přitom vůbec netuší, kolik času mu ještě zbývá, sám neví, jak dlouho ještě bude žít. Rakovina tlustého střeva ve čtvrtém stadiu příliš optimistické vyhlídky nedává. Jak sám říká, z fantastické stíhací jízdy svého týmu čerpal inspiraci také pro svůj osobní boj, pro boj o holý život. „Je to trochu stresující. Po první třetině bych všechny vyrazil, ale nakonec všichni makali nadoraz,“ vrací se ještě k souboji s Pens.
I on má na současném úspěchu Senators nemalou zásluhu, vždyť je architektem tohoto celku. To on poskládal tuhle partu, která nyní bojuje i za něj. „Bryan nám byl během této jízdy celou dobu nápomocen. Vidět ho v kabině s tím jeho přístupem, to je něco úžasného. Pořád vtipkuje, neztrácí svůj suchý humor. Je pro nás inspirací,“ svěřil se obránce Marc Methot. „Pořád si na něco stěžujeme, pak vidíme Bryana a uvědomíme si, že je to jen hokej a jaké máme štěstí.“  

- Reklama -


Podle lékařů trpěl Murray rakovinou zhruba sedm až deset let, aniž by o tom věděl. Nádory se mezitím rozšířily do jater a plic, teprve poté je lékaři objevili. Také proto, že manažer nikdy nešel na kolonoskopické vyšetření. Nyní o těchto věcech otevřeně mluví, aby pomohl šířit povědomí o zákeřné nemoci. Několik dalších ligových funkcionářů jeho radu vyslyšelo a vyšetření podstoupilo.
„Bryan je skvělý člověk. Snažíme se vyhrávat zápasy pro něj. Chceme, aby se uzdravil. Od prvního dne v nás věřil, je to fenomenální chlap. Před uzávěrkou přestupů nedělal výměny a pořád věřil naší partě,“ chválí svého nadřízeného Kyle Turris. „Nevím, jestli jsem něco takového v profi hokeji viděl. Máme parádní vítěznou šňůru, otáčíme zápasy, každý hráč někdy vystoupí z řady a Hammond chytá absolutně neuvěřitelně. Je to neskutečný příběh,“ dodal útočník.
Statečný Bryan Murray se tak může se svými chlapci zaslouženě těšit na letošní boje o Stanley Cup.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -