- Reklama -

Muž bez minulosti Joe Colborne nahrává víc než Crosby

- Reklama -

Finalista Hart Trophy. Nastupující nebo už dávno zavedené superstars. A mezi nimi Joe Colborne. Dosud neznámý a upozaďovaný útočník Calgary Flames se však najednou ocitl mezi nejvybranější společností. V deseti zápasech si připsal osm asistencí a patří mezi nejlepší nahrávače NHL. Jinak kolem sebe má samá velká jména: Getzlaf, Daniel Sedin, Spezza, Marleau, Tavares, Giroux. A Sidney Crosby je v asistencích dokonce až za ním.
„Je to pro mě velká čest, je to víc než bych čekal, když jsem do téhle sezóny vstupoval. S těmi ostatními se nemůžu srovnávat, protože jsou spoustu let oporami svých týmů. Ale určitě je tohle něco, o co se snažím a k čemu chci směřovat. Největší radost mám ovšem z toho, že jsme dobře začali sezónu a týmu se docela daří,“ tvrdí Colborne.
Urostlý čtyřiadvacetiletý útočník je něco jako muž bez minulosti. Původně ho před šesti lety draftoval Boston, dokonce v prvním kole. Šanci mu však dali jen na farmě. Po dvou letech zamířil do Toronta, kde za tři sezóny taky nedostal pořádnou šanci, v NHL si zahrál dohromady 16 zápasů. Až Calgary se ukázalo jako to správné místo. A nejen proto, že přímo odtud pochází.
Ve městě je mnohem známější jeho otec, zaměstnanec naftařské společností, který za studií hrál fotbalového quarterbacka v tamním univerzitním týmu. Joe Colborne se v prvním roce ještě moc nevklínil do povědomí fanoušků: místo převážně ve čtvrtém útoku a 28 bodů. Po letních změnách však bylo jasné, že se s ním počítá.
Napřed naskakoval v centru druhé řady, odtud se posunul na pravé křídlo elitní formace vedle Seana Monahana a Jiřího Hudlera. A zatím to v jeho případě vypadá na pořádný skok. Před rokem se na současných osm bodů dřel do začátku prosince a osmou asistenci si připsal až ve 49. zápase sezóny. Tentokrát bodoval v polovině zápasů a je nejproduktivnějším hráčem Flames.
„Myslím, že hraje s větší jistotou,“ hodnotí druhoročák Monahan. „Taky je velký a silný. Když to spojíte s jeho šikovností a sebevědomím, které nabral, je vám jasné, proč se začal tak prosazovat. Má všechno, co potřebuje, i proto se mu daří,“ dodává.
Pak jsou tu ještě čísla, která v oficiálních statistikách nenajdete. A i v nich se Colborne drží v popředí. Na Sportsnetu se pokusili spočítat, kteří hráči vydrží během střídání jezdit nejdéle v co nejvyšším nasazení. Vycházeli ze záznamů kamer umístěných v halách NHL, přičemž našli jen tři borce, kteří se 40 procent svého pobytu na ledě pohybovali rychlostí přes 20 kilometrů za hodinu a přitom tam za rovnovážného stavu strávili aspoň deset minut za celé utkání.
Colborne byl jedním z nich. Zbývající dva? Rychlík Carl Hagelin z New York Rangers a kdosi jménem Sidney Crosby. Zase docela zajímavá partička. Zjištěné údaje sice neodrážejí přínos pro mužstvo, nicméně nikdy nezaškodí, když člověka srovnávají právě s Crosbym, že…
„Snažím se udržovat rychlost, moc nebrzdím ani nezastavuju. Chodím napadat jako první, můj úkol je vybojovat puky, zakládat protiútoky a najít volného hráče. Tohle mi vyhovuje, na to můžu být hrdý. Když se podíváte na naše góly, spousta z nich se zrodila právě tímhle způsobem,“ popisuje Colborne.
Zatím v jeho případě zůstalo jen u nahrávek, je však otázkou času, kdy ke všem svým asistencím přidá taky sám nějaký ten zásah. „Skórování je dost nestálá věc, pokud nejste zrovna Steven Stamkos nebo Ovečkin,“ soudí Colborne, který v minulé nováčkovské sezóně nastřílel deset branek. „Jednou se nemůžete trefit deset nebo dvacet zápasů po sobě a pak přijde období, kdy dáte tři nebo čtyři góly ve dvou utkáních. Najednou to tam začne padat. Beru to tak, že pokud se našemu útoku daří a sbírá body, pomáháme tím celému týmu, i když mně se zrovna střelecky nedaří. Až to přijde, bude to víc než bonus,“ pokračuje.
Přijde to dřív nebo později. Colbornovi v kolonce zásahů svítí nula, podceňovaní Flames však v Západní konferenci vyskočili na pozice, které by jim zajistily play off. Ve společnosti nadupaných gigantů jako Anaheim, Los Angeles, Chicago. „Nevnímáme, co se kde říká,“ naráží Colborne na to, že Calgary se před sezónou opět moc nevěřilo. „Ale myslím, že dost lidí ještě můžeme překvapit,“ uzavírá.

Příští zápas v TV: Edmonton – Montreal, po/út 27. října, 2:35, Nova Sport/Voyo. Kompletní program zde.

Foto: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -