- Reklama -

Na působení ve Winnipegu nikdy nezapomenu, fanoušci se k vám chovají jako ke králi, říká Selänne

- Reklama -

Hokejová síň slávy v Torontu se v listopadu rozroste o sedm nových jmen (viz ZDE). Jedním z nich je legendární finský útočník Teemu Selänne, který do NHL vstoupil neuvěřitelným způsobem – v sezoně 1992-1993 nastřílel 76 branek, čímž stanovil nováčkovský rekord, který bude stěží kdy překonán.
„Strašně jsem toužil po tom se předvést. Připomínalo to sněhovou kouli valící z kopce. Čím dál více jsem si věřil a chtěl jsem jen skórovat a užívat si každý den,“ zavzpomínal před dvěma lety na své zámořské začátky Selänne.
Helsinského rodáka si na draftu 1988 zamluvili Winnipeg Jets v prvním kole z desátého místa. Dres Tryskáčů ale začal pravidelně navlékat až o čtyři léta později ve věku 22 let.
„Finský blesk“ byl k nezastavení a v 84 zápasech základní části si připsal 132 bodů (!), které mu vynesly Calder Trophy pro nejlepšího bažanta roku. Jeho bodový zápis je rovněž nováčkovským rekordem. Wayne Gretzky sice v premiérově sezoně 1979-1980 posbíral ještě o pět bodů více, ale protože předchozí rok strávil v konkurenční WHL, nebyl považován za zelenáče.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


„Tenkrát jsem si neuvědomil, co se stalo. Dnes je to číslo tak veliké. Nevěděl jsem, co jsem dokázal, ale mám na ten rok skvělé vzpomínky,“ říká Selänne.
„Obyvatelé Winnipegu to prožívali se mnou. Nikdy na to nezapomenu,“ dodává Selänne, který 3. července oslaví 47. narozeniny.
Za Jets Selänne nastupoval necelé čtyři roky, než byl v únoru 1996 vyměněn do Anaheimu.
„Ve Winnipegu to bylo mimořádné. Fanoušci jsou kapitolou sami pro sebe. Také město bylo výjimečné,“ ohlíží se zpětně nejlepší finský střelec všech dob.
„K tamním lidem se chováte hezky a oni se k vám naopak chovají jako ke králi. Když si jako hráč tohle uvědomíte, chováte k fanouškům obrovský respekt,“ oceňuje winnipežské příznivce Selänne.
Dres Winnipegu „Finský blesk“ znovu oblékl v říjnu 2016 ve venkovním zápase veteránů mezi Jets a Edmonton Oilers v rámci Heritage Classic

Nejlepším střelcem ročníku se stal Selänne třikrát – v letech 1993, 1998 a 1999, byť v prvních dvou případech se o kanonýrskou korunu musel podělit s Alexandrem Mogilným, resp. Peterem Bondrou.
Trofej Maurice Richarda pro nejúspěšnějšího zakončovatele si ale odnesl až za sezonu 1998-1999, kdy se tato cena poprvé začala udělovat. S Anaheimem Ducks vyhrál v roce 2007 Stanley Cup.
S reprezentací Suomi dosáhl na čtyři olympijské medaile – jednu stříbrnou (2006 Turín) a tři bronzové (Nagano 1998, Vancouver 2010 a Soči 2014). Na poslední olympiádě v Rusku ho dokonce vyhlásili nejužitečnějším hráčem turnaje. Ve věku 42 let! O tři měsíce později odehrál poslední utkání ve své kariéře. (O tom, jak si Selänne užívá důchodu, si můžete přečíst ZDE).
Ani na mistrovství světa nikdy necinkla zlatá medaile. V roce 1999 bral Selänne po finálové prohře s Českou republikou stříbro, o devět let později bronz.
Finský snajpr se desetkrát představil v Utkání hvězd. Ročník 2005-2006 mu přinesl Bill Masterton Trophy za oddanost hokeji. Selänne také strávil dvě a půl sezony v barvách San Jose Sharks a jednu v Coloradu.

- Reklama -
Jan Kadeřábek
Narozen v roce 1993. Absolvent bakalářského oboru Marketingová komunikace a PR na FSV UK. V současnosti studuju žurnalistiku, první ročník magisterského oboru. O hokej se zajímám od 8 let. Díky dlouholetému zájmu o NHL jsem se rozhodl napsat bakalářku na téma „Marketing NHL v letech 2005–2015“. Kanadsko-americká soutěž mě fascinuje především svou úžasnou historií. Aktivně se věnuji karate a běhu, rád čtu a jsem velkým fanouškem rockové hudby, především Guns N‘ Roses, Bruce Springsteena, Rolling Stones, U2, Kiss, Bon Jovi a dalších. Jsem autorem knihy Guns N' Roses: Příběh nejslavnějšího turné, která vyšla v září 2016. Publikace se zabývá nejúspěšnějším obdobím kapely, roky 1989 až 1994.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -