- Reklama -

Na Ted Lindsay Award jsou navrženi Benn, Holtby a Kane. V nominaci na Hartovu trofej je místo Holtbyho Crosby

- Reklama -

Dva nejproduktivnější hráči základní části a lídr hlavní brankářské statistiky. Takhle mezi sebou vybrali hokejisté trojici, která se letos uchází o Lindsayho trofej. Nejlepším mužem sezóny při pohledu přímo z ledu bude Jamie Benn z Dallasu, Braden Holtby z Washingtonu nebo Patrick Kane z Chicaga.
Názor novinářů, kteří vybírali největší adepty na Hartovu trofej, se liší jen málo. Oba výše jmenovaní útočníci jsou i v jejich nominaci, doplňuje je další forvard Sidney Crosby.
NHL: FEB 10 Stars at Bruins
Jamie Benn se dostal do tříčlenné nominace na prvně jmenovanou trofej už před rokem, kdy kanadské bodování vyhrál, tehdy se však musel sklonit před montrealským gólmanem Careym Pricem. Pokud by kapitán Hvězd letos uspěl, stal by se historicky prvním držitelem Lindsay Award v dějinách texaského klubu. Už nyní je prvním navrženým hráčem Stars na Hartovu trofej.
S čím jde do boje? S osobními rekordy 89 bodů a 41 branek, které mu zajistily druhé, resp. třetí místo v ligových tabulkách. S třiceti body z přesilovek, což je také druhý nejlepší výkon. Ovšem také s půldruhou minutou (a pěti body), kterou v každém zápase tráví na ledě při oslabení. Celkový průměrný ice-time 20:01 minuty řadí Benna na jedenácté místo mezi útočníky.
NHL: JAN 11 Wild at Blackhawks
Patrick Kane vyhrál statistiky s excelentním sedmnáctibodovým náskokem na konkurenta z Dallasu, nastřílel také o pět gólů víc než Benn. Sedmnáct branek a dvacet asistencí má z přesilovek. V tabulce pravdy má sedmnáct plusových bodů, což ho řadí na konec třetí desítky. Kaneův průměrný čas na ledě je 20:24 minuty.
26zápasovou bodovou šňůrou vytvořil ligový rekord mezi hráči americké národnosti. Je rovněž prvním americkým držitelem Art Ross Trophy. Posledním Jestřábem nominovaným na Hart Trophy byl v roce 1991 Ed Belfour, posledním vítězem Stan Mikita v roce 1968. Kdyby Kane do své sbírky přidal Lindsay Award, byl by v tomto ohledu první nejen mezi krajany, ale také mezi hokejisty Blackhawks.
Braden Holtby se v této sezóně také zapsal do kronik, když 48 výhrami vyrovnal devět let starý rekord Martina Brodeura. Vcelku pochopitelně se tím ocitl také v nominaci na Vezinovu trofej pro nejlepšího maskovaného muže. Ted Lindsay Award ještě nikdo z hráčů Capitals nezískal.
Gólový průměr 2,20 branky na utkání zařadil Kanaďana na páté místo, s úspěšností zákroků 92,2 procenta byl osmý.
NHL: MAY 11 Stanley Cup Playoffs - Second Round - Penguins at Rangers - Game 6
U novinářů před Holbyho zákroky lapačkou zvítězily střely a nahrávky Sidneyho Crosbyho. Kapitán Tučňáků byl oceněn především za své výkony ve druhé polovině sezóny, 58 ze svých 85 bodů získal až v tomto kalendářním roce. V závěrečné čtvrtině základní části se kanadskému útočníkovi jen v jednom utkání stalo, že by nebodoval. Do tabulky pravdy si celkově zapsal 19 kladných bodů, devíti vítěznými trefami se vyrovnal druhému Kaneovi (vedoucí Joe Pavelski ze San Jose měl o dvě víc).
Pokud by Crosby ke svým dvěma Hartovým trofejím z let 2007 a 2014 přidal další, stal by se devátým mužem v historii NHL, který zaznamenal „hattrick“.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -