- Reklama -

Naděje draftu 2019: Jack Hughes

- Reklama -

Fanda NHLDraft 2019 se blíží mílovými kroky. Už brzy se dozvíme, jak si kluby NHL rozdělí práva na největší talenty hokejového světa. Z prvních dvou míst budou vybírat New Jersey Devils a New York Rangers. Očekává se, že prvními dvěma hráči budou Fin Kaapo Kakko a Američan Jack Hughes. Časopis The Hockey News považuje Hughese za hokejistu, který letos na pódium ve Vancouveru vystoupí jako první.
Jméno Jack je jedním z nejčastějších křestních jmen, které rodiče v anglicky mluvících zemích svým dětem dávají. Podle různých průzkumů je nejoblíbenějším chlapeckým jménem v Irsku, Anglii i Austrálii. Jack se jmenuje přes 0,3 procenta populace USA. Na Jacku Hughesovi však nehledejte nic obyčejného a natožpak běžného. Bez jednoho centimetru 180 cm vysoký útočník je výjimečný v každém ohledu.

Hughes hokejově dorůstal v USA National Team Developement Program (USNTDP), programu, který v roce 1996 založil americký hokejový svaz, aby pomohl hokejovému potěru narozenému v USA nastartovat kariéru. Přichází do něj nejčastěji v 15 nebo 16 letech. Mezi jeho nejslavnější absolventy patří Phil Kessel nebo Patrick Kane. Hráči se sdružují ve dvou týmech – do 17 a 18 let. V nich pak hrají utkání v amerických juniorských soutěžích USHL a NCAA a také na mistrovství světa obou zmíněných věkových kategorií.


Doposud byl nejproduktivnějším hráčem tohoto programu Clayton Keller, současný hráč Arizony. Díky průměru 1,54 bodu na utkání nasbíral 189 bodů. Rekord držel do doby, než se v USNTDP zjevil Hughes. Ten jako první prolomil hranici dvou bodů na utkání i 200 získaných bodů. Kellerův rekord vylepšil o 39 bodů! Navíc 14 utkání zameškal kvůli zranění, takže ta mezera mohla být ještě větší.
„Má představivost Wayna Gretzkého a rychlost Paula Kariyi. Techniku jako Patrick Kane. A má něco, co měl třeba můj oblíbenec Guy Lafleur. Když vkročí na led, víte, že se stane něco mimořádného,“ popsal předpokládanou jedničku letošního draftu Craig Button z TSN.
Jako kapitán vedl USA na šampionátu hráčů do 18 let. V sedmi utkáních vstřelil devět gólů a celkem nasbíral 20 bodů. Startoval i na mistrovství do 20 let – čtyři zápasy se stejným počtem asistencí. Dojem z něj trošku pocuchalo vystoupení na seniorském šampionátu. Ve stínu střeleckého galapředstavení Kaapa Kakka zůstaly tři osamělé přihrávky v sedmi utkáních trošku za očekáváním. Přesto je téměř jisté, že Devils zvolí amerického centra na prvním místě. Nebo ne?

Titulní foto: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -