- Reklama -

Náhradní gólman Jezdců předvedl na své narozeniny heroický výkon

- Reklama -

Tomu se říká parádní narozeniny. Náhradní gólman newyorských Jezdců Alexandar Georgiev oslavil v neděli třiadvacáté narozeniny a oslava to byla ve velkém stylu. Mladý Bulhar si rozhodně zachytal, mířilo na něj celkem 56 střel. Až na jednu jedinou všechny pochytal a nejvýrazněji se tak podepsal pod výhru Rangers nad Torontem v poměru 4:1.



Více zákroků ve své krátké kariéře nezažil. Jeho výkon je o to působivější, že celkem třiadvaceti pokusům čelil v oslabení. Leafs však ani jednu ze čtyř početních výhod nevyužili. Georgiev je teprve sedmým gólmanem v klubové historii, který během jednoho utkání pochytal minimálně padesát střel. Těmi dalšími jsou Gump Worsley, Jacques Plante, Gilles Villemure, Glen Hanlon, Mike Richter a Henrik Lundqvist.
Fanshop týmu„Byly to určitě mimořádné narozeniny,“ smál se hrdina večera po zápase. „Snažil jsem se moc nevnímat všechna ta přání a soustředit se jenom na zápas. Věděl jsem, jak je pro nás důležitý. Jsem rád, že to takhle dopadlo,“ dodal.
Slova chvály pro něj pochopitelně měli i spoluhráči. „Dal nám šanci na výhru. Byl skvělý. Někdy prostě potřebujete, aby pro vás zápas vyhrál brankář,“ komentoval výtečné představení mladíka útočník Mika Zibanejad.
Hlavou nad výkonem soupeřova gólmana kroutili i hráči Maple Leafs. „Předvedl několik fantastických zákroků. měli jsme tam v přesilovkách spoustu šancí, druhých i třetích dorážek, ale on všechno chytil. Odchytal pro ně (Rangers) opravdu neskutečný zápas,“ prohlásil kupříkladu Mitch Marner. „Tenhle zápas pro ně ukradl gólman. To se někdy stává, zvláště na kluzištích soupeřů,“ doplnil ho Nazem Kadri.


Pokud by přidal ještě čtyři zákroky, vyrovnal by Georgiev klubový rekord Mikea Richtera z roku 1991. Richter tehdy při remíze s Vancouverem v poměru 3:3 zastavil devětapadesát pokusů Kosatek. To je taky jediný zápas, v němž kryl nějaký gólman Rangers více střel, než v neděli mladý Georgiev.
Ten se přesto zapsal do historie klubu. Žádný gólman Jezdců nepochytal tolik střel při vítězném zápase, a žádný brankář Rangers neměl tolik úspěšných zákroků v domácí Madison Square Garden. V celé historii NHL čelili pouze čtyři nováčci vyššímu počtu střel (naposledy Byron Dafoe v roce 1995).

- Reklama -


Na čisté konto podle svých slov Georgiev nemyslel. „Bylo by to pěkné, ale to už bych chtěl asi moc. Jsem šťastný za to, jak to dopadlo. Děkuju spoluhráčům za to, jak hráli a jak mi dnes pomohli,“ řekl hrdina večera v Madison Square Garden.
Spokojen byl pochopitelně také kouč David Quinn. „Myslím, že jsme dnes bránili velmi dobře. Vím, že to asi zní divně, když se podíváte na celkový počet střel. Ale oni (Leafs) mají nesmírně kvalitní tým, ohromně talentovaný. Mají neskutečnou sílu. Řekl bych, že jsme si s tím dnes v předbrankovém prostoru poradili dobře,“ dodal kouč.
Titulní foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -