- Reklama -

Napodobil Růžičku a Krejčího. S Pastrňákem jsou Bruins v sedmém nebi

- Reklama -

Od roku 1969 udělují v Bostonu cenu nazvanou prostě „Sedmý hráč“ tomu z hokejistů místních Bruins, který svými výkony nejpříjemněji překvapil fanoušky. V minulosti se jejími držiteli stali např. Ray Bourque, Cam Neely, Joe Thornton, Tim Thomas či Tyler Seguin, ale také Vladimír Růžička (1992) a David Krejčí (2009). Letos se ke dvěma krajanům připojil David Pastrňák.
Nejmladší hráč současné NHL strávil téměř polovinu sezóny na farmě v Providence, ale ve zbylých 41 zápasech, do nichž nastoupil, stihl nasbírat 27 bodů. Více než čtvrtinu z nich ve druhé půli března, tedy v době, kdy Medvědi bojují o udržení místenky pro play off. Ve včerejším klíčovém duelu s Floridou vyrovnával na 2:2 a poté minutu před sirénou asistoval u vítězné branky Milana Lucice.


Vstupte do světa statistik NHL


„Byl to pro nás důležitý gól, takový životabudič,“ komentuje Pastrňákovu teč Spoonerova nahození hlavní kouč Claude Julien. „Pořád klukům říkám, aby chodili do brány, postavili se před ní, aby jiní mohli střílet.“
Spoonerova formace dostala od bostonského lodivoda důvěru v klíčových okamžicích utkání a naplnila ji bezezbytku. Útok, který se v posledních třech vítězných vystoupeních postaral o šest z devíti branek, těží mimo jiné z velké důvěry havířovského rodáka ve své schopnosti.
„Do téhle fáze jeho hokejového života ho dostalo to, jak si věří a jak je na svůj věk vyzrálý,“ chválí stále ještě osmnáctiletého spoluhráče Lucic. „Není to nic snadného, zvláště v nejlepší lize světa, ale on sem přišel a přinesl svoji úžasnou energii. Moc si užívá, že žije svůj sen a hraje v NHL. Pro nás starší je radost ho sledovat a čerpat jeho energii.“
V průběhu loňské sezóny, kterou strávil ve švédském Södertälje, se v žebříčcích skautů občas objevil i v první patnáctce, nakonec dostal pořadové číslo 25. Co by pro jiného možná bylo drobným zklamáním, on využil jako silný motivační faktor.
NHL: JUN 27 2014 NHL Draft
„Přišel draft a Bruins si mě vybrali jako pětadvacátého, což znamená, že mě 24 klubů opominulo. To mě vedlo k tomu, abych na sobě ještě víc pracoval, abych po příchodu do NHL ostatním týmům ukázal, že se zmýlily,“ prozradí David Pastrňák. „Jsem šťastný, že mě Bruins draftovali, a snažím se jim to vrátit.“
Z mladíků vybraných loni v prvním kole dostali kromě něho okamžitě příležitost ve slavné lize pouze čtyři – elitní trojice Aaron Ekblad (Florida), Sam Reinhart (Buffalo), Leon Draisaitl (Edmonton) a před časem jedenáctý Kevin Fiala (Nashville). S výjimkou prvně jmenovaného předčil Pastrňák svojí produktivitou všechny, i přes znatelně menší počet odehraných utkání mu v kanadském bodování zelenáčů patří 13. příčka.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -