- Reklama -

Nashville má lídra. Roman Josi se stane druhým švýcarským kapitánem v historii NHL

- Reklama -

Nikdy ho nenapadlo, že by se mohl ocitnout v této pozici. Nicméně po šesti letech v Nashvillu a potom, kdy skončil v posledních třech sezónách vždy v první patnáctce při hlasování o nejlepšího obránce NHL, začíná další kapitola jeho kariéry. Vyspěl v lídra. Roman Josi (na snímku s Weberem) se stane příštím kapitánem Nashvillu Predators.
„Je to velká pocta,“ říká hokejista, který se stane osmým kapitánem v historii Predátorů. „Jako dítě jsem snil o tom, že se jednoho dne stanu hráčem NHL. Že bych se stal kapitánem, o tom jsem ani nesnil. Je to určitě velká pocta a já se moc těším na to, až povedu mužstvo jako kapitán.“


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Josi nahradí Mike Fishera, který po sedmnácti letech v lize ohlásil 3. srpna konec kariéry. Bývalý šéf kabiny mu prý má posloužit jako příklad.
„Myslím, že je důležité zůstat sám k sobě upřímný a dělat všechno, jak jste to dělali dřív. Určitě si promluvím s některými lidmi. Fisher byl samozřejmě skvělý kapitán a bude pro mě důležité dostat od něj nějaké rady. Jsem otevřený možnosti pohovořit s dalšími lídry, máme jich v týmu hodně. Promluvíme si navzájem.“
Když přišel Josi v sezóně 2011-12 do Nashvillu, kapitánem mužstva byl Shea Weber. Ve druhé sezóně povýšil švýcarský zadák do obranné dvojice k Weberovi a spolu setrvali až do kapitánova odchodu do Montrealu, kam byl 29. června 2016 vyměněn za P.K. Subbana.
Josi se tedy měl od koho učit. „Byl hráčem, který vedl příkladem,“ vzpomíná na Webera. „Od chvíle, kdy jsem sem přišel, to byl nejvíc pracující chlap. Na každém tréninku tvrdě dřel. V každém zápase tvrdě dřel. Přesně to od kapitána čekáte. Chcete, aby vám ukázal cestu a chlapi ho následovali. Mladí kluci pak tvrdě pracují, protože vidí ten příklad. V tom byl určitě skvělý.“
Sedmadvacetiletý Josi se stává druhým švýcarským kapitánem v historii NHL. Tím prvním byl Mark Streit, jenž vedl New York Islanders v letech 2011-13. „Určitě velká pocta,“ opakuje obránce Nashvillu.
„Byl pro mě vzorem. Byl to první Švýcar, který to v NHL dokázal. Stali jsme se dobrými přáteli, v létě společně trénujeme. Hodně jsem se toho od něj naučil. Je pro mě vekou poctou stát se druhým švýcarským kapitánem.“
Obránce Ryan Ellis, druhá volba na kapitána, dostal funkci „přidruženého kapitána“ (associated captain), což je nová funkce vymyšlená u Predators. Áčka pro klasické asistenty dostanou útočníci Ryan Johansen, Filip Forsberg a obránce Mattias Ekholm.
„Nedává žádný smysl připravovat kohokoli z těch chlapů o jeho pozici,“ říká trenér Peter Laviolette. „Struktura, kterou v naší organizaci máme, se mi líbí,“ dodal k rozdělení funkcí kouč.
Kapitáni Nashvillu Predators:
Tom Fitzgerald: 1998-02
Greg Johnson: 2002-06
Scott Walker: 12.-27. leden 2003
Kimmo Timonen: 2006-07
Jason Arnott: 2007-10
Shea Weber: 2010-16
Mike Fisher: 2016-17
Roman Josi: 2017-

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -