- Reklama -

Nashville Predators: Přišel jejich čas?

- Reklama -

Generální manažer:
David Poile
Hlavní kouč:
Peter Laviolette
Kapitán:
Roman Josi
Umístění v ročníku 2017-18:
1. místo v Centrální divizi (117 bodů)
Play-off 2017-18:
2. kolo (Colorado 4:2, Winnipeg 3:4)
Nejproduktivnější hráči 2017-18:
64 – Filip Forsberg (26+38)
61 – Viktor Arvidsson (29+32)
59 – P.K. Subban (16+43)
Nejlepší střelec 2017-18:
29 – Viktor Arvidsson
Nejlepší hráč v hodnocení plus/mínus:
+27 Filip Forsberg
Nejtrestanější hráč:
Austin Watson – 123 trestných minut
Příchody:
Dan Hamhuis, Zac Rinaldo, Connor Brickley
Odchody:
Mike Fisher, Alexej Jemelin, Scott Hartnell



Předpokládaná sestava:
Brankáři:
Pekka Rinne, Juuse Saros
Obrana:
Roman Josi – Ryan Ellis
Mattias Ekholm – P.K. Subban
Matt Irwin – Yannick Weber
(Dan Hamhuis, Anthony Bitetto)
Útok:
Filip Forsberg – Ryan Johansen – Viktor Advidsson
Kevin Fiala – Kyle Turris – Craig Smith
Eeli Tolvanen – Nick Bonino – Ryan Hartman
Colton Sissons – Calle Jarnkrok – Austin Watson
(Miikka Salomäki, Zac Rinaldo, Frederick Gaudreau)
Shrnutí:
Predátoři z Nashvillu vstupovali do minulé sezóny jako jedni z favoritů a v základní části tento předpoklad dokonale naplnili. Připsali si celkem třiapadesát výher a se ziskem 117 bodů ovládli ligovou tabulku, což jim vyneslo President’s Trophy pro nejlepší tým základní části. Jednalo se o nejlepší sezónu v klubové historii.
Fanshop týmuPo finálové porážce v předchozím play-off chtěli tentokrát dojít až na samotný vrchol. V prvním kole sice přetlačili v šesti zápasech Colorado, ale ve skvělé sedmizápasové sérii poté nestačili na Winnipeg. V šestém zápase zvítězili na ledě soupeře 4:0 a pro rozhodující sedmý zápas měli výhodu domácího prostředí. Klíčovou bitvu ale nezvládli a nadšeně hrajícímu Winnipegu podlehli 1:5. Celkem v této sérii ztratili tři zápasy před vlastními fanoušky, a to je zkrátka moc. Když chcete postoupit, potřebujete doma vyhrávat.
Přestože ve městě country zavládlo zklamání, žádné zásadní změny se v létě neudály. Generální manažer David Poile i nadále věří týmu, jaký sestavil, a zasahoval do něj pouze minimálně. Po vypadnutí z play-off ukončil kariéru, tentokrát asi definitvně, Mike Fisher, který se před tím vrátil v průběhu sezóny. Kromě něj odešli ještě útočník Scott Hartnell a zadák Alexej Jemelin. Na jeho místo Poile přivedl zkušeného Dana Hamhuise, který prostředí v Nashvillu dobře zná, do útoku pak přinese potřebný důraz Zac Rinaldo.
Pekka Rinne obdržel za své výkony v základní části Vezina Trophy pro nejlepšího gólmana sezóny a Preds na něj budou sázet i nadále. Záda mu bude krýt jeho mladší krajan Juuse Saros. Zadní řady patří k nejsilnějším v lize. Čtveřici P.K. Subban, Roman Josi, Ryan Ellis a Matthias Ekholm mohou Nashvillu soupeři závidět. Zvláště Subban prožil velmi vydařený ročník a dostal se do nominace na Norris Trophy pro nejlepšího beka sezóny. Není tedy divu, že Preds inkasovali po Los Angeles druhý nejnižší počet branek ze všech jednatřiceti týmů.
Ofenzivu táhnou především Filip Forsberg, Viktor Arvidsson, Ryan Johansen, Kyle Turris a Kevin Fiala. Všichni jsou take zvědaví, co ve své nováčkovské sezóně předvede Eeli Tolvanen, mladý finský střelec, který loni zazářil v KHL.
Dobrý útok, excelentní obrana a vynikající brankář, tak by mohla znít stručná charakteristika tohoto týmu. Svěřenci Petera Laviolettea mají jednoznačný cíl, a tím je Stanley Cup. Cokoli jiného by bylo považováno za neúspěch. Určitě postoupí do play-off, na to jsou až moc dobří. Udělají konečně ten poslední krok?
Zásadním předpokladem je zdraví klíčových hráčů na začátku dubna. Právě tehdy začne pro Predators ten skutečný test. Loni prostě nehráli v play-off svůj nejlepší hokej. Oslabené Colorado jim dělalo problémy a rychle hrající Jets byli na jejich síly. Obrana najednou nepůsobila tak jistě, Preds občas nezvykle zmatkovali ve vlastním obranném pásmu, a některé opory, jako například Johansen nebo Turris, prakticky nebyly vidět. Ani Rinne zdaleka nebyl tím fantomem ze základní části.
Tým na Stanley Cup v Nashvillu mají. Jestli ale chtějí slavit titul, je potřeba, aby v play-off pozvedli svou hru na ještě vyšší úroveň.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -