- Reklama -

Navždy Plamenem. Hokejový svět se poklonil Iggymu

- Reklama -

Sobotní večer v aréně Saddledome se nesl ve znamení velké slávy. Flames uspořádali před utkáním s Minnesotou krásný devadesátiminutový ceremoniál pro svého dlouholetého kapitána a podle mnohých nejlepšího hokejistu v historii klubu. Jarome Iginla si tuhle poctu nepochybně zasloužil. Příkladný lídr, kapitán, nesmlouvavý bojovník, který před ničím neuhne, vzor skromnosti a pracovitosti, takový vždycky byl.



Banner s jeho číslem dvanáct vystoupal ke stropu haly, kde doplnil třicítku gólmana Mikea Vernona a devítku Lannyho McDonalda. S dvojnásobným olympijským vítězem cloumaly emoce, slzy ale zadržovat nemusel. Už o den dříve prohlásil, že není zrovna sentimentální typ.
Fanshop týmu
Přítomna byla pochopitelně jeho rodina – synové Joe (10) a Tij (12), dcera Jade (14) a manželka Kara. Po dlouhých šestnáct sezón dával do hry celé své srdce a fanoušci na to nezapomněli. „Je hezké být zpátky. Přišla spousta přátel a známých, moc to pro mne znamená,“ prohlásila klubová legenda.
Během ceremoniálu mluvil nejen Iginla, ale také jeho kamarád a dlouholetý spoluhráč Craig Conroy. Fanoušci řečníkům nadšeně aplaudovali a skandovali „Iggy! Iggy!“. Při zmínce o tažení Plamenů do finále Stanley Cupu v roce 2004 se z tribun neslo sborové „It was in! It was in!“


Diváci dali jasně najevo svůj názor, že branka Martina Gelinase v šestém utkání finálové série proti Tampě měla platit, protože puk přešel brankovou čáru. Gól tehdy neplatil a z poháru se nakonec po sedmi zápasech radovali Lightning.
Prohraného finále Iginla dodnes lituje. Po skončení kariéry měl ale dost času se ohlédnout zpátky a uvědomit si, že měl ohromné štěstí. „Jsem vděčný za spoustu věcí. Vím, že jsem vyhrál. Hrál jsem v prvotřídní organizaci, která je jako rodina. Důležitou součástí života jsou pro mne vzpomínky a přátelství. Dal jsem do toho všechno, s mými spoluhráči a fanoušky. Vyhrál jsem. Vyhrál jsem každý den, kdy jsem mohl hrát v NHL. Vyhrál jsem, když jsem hrál juniorský hokej ve skvělém místě, jako je  Kamloops, kde jsem hodně naučil,“ řekl Iginla.
Slavnostní večer si nenechali ujít bývalí spoluhráči, jako například Mike Cammalleri, Mike Commodore, Andrew Ference, Jamie McLennan, Craig Conroy, Robyn Regehr nebo Mikka Kiprusoff.
„Sešli jsme se, abychom vzdali hold jednomu z největších Plamenů všech dob, pokud ne tomu úplně největšímu. Promiň Lanny,“ řekl na úvod svého projevu s úsměvem Craig Conroy. „Nejprve ke stropu a příští zastávka – Síň slávy,“ pokračoval. Když přišel ke slovu oslavenec, nezapomněl poděkovat klubu svého srdce. „Chci poděkovat organizaci Flames a majitelům. Je opravdu skvělé, že mohu být tam nahoře, součástí této tradice. Je to pro mne ohromná pocta,“ prohlásil jednačtyřicetiletý Kanaďan.
Sen o poháru si na sklonku kariéry zkusil splnit postupně v Pittsburghu, Bostonu, Coloradu a Los Angeles, ale nebylo mu přáno. Kariéru oficiálně ukončil loni v červenci poté, co si po operaci kyčle nedokázal najít místo v žádném z týmů NHL. Když pochopil, že je jeho kariéra definitivně u konce a on nikdy nezíská prsten pro vítěze, přepadl ho obrovský smutek. Dnes už se ale zase usmívá. S rodinou bydlí v Bostonu a trénuje své syny. „Užívám si to a učím se,“ řekl ke své současnosti.
Dodnes drží v Calgary několik klubových rekordů. Odehrál nejvíce zápasů (1219), nastřílel nejvíce branek (525), nasbíral nejvíce bodů (1095) a vítězných tref (83). Nejlepší sezónu z individuálního pohledu zažil v ročníku 2001-02, kdy zaznamenal 96 bodů (52+44) a odnesl si Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče sezóny. Nominován byl také na Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče.
Gratulace mu prostřednictvím sociálních sítích chodily po celý tento týden. Většina bývalých spoluhráčů, trenérů a lidí, kteří s ním přišli nějakým způsobem do styku, se shoduje, že Jarome Iginla byl nejen excelentní hokejista, který hrál s ohromnou vášní, ale snad ještě lepší člověk.
Před týdnem se stejné pocty dostalo Shaneu Doanovi v Arizoně, nyní bylo vyřazeno Iginlovo číslo v Calgary. Těžko byste našli lepší ambasadory tohoto sportu, než tyhle dva muže s velkým srdcem bojovníka.
Rodák z Edmontonu, který v mládí obdivoval Waynea Gretzkyho a Marka Messiera, a mezi jehož idoly patřil také basketbalista Michael Jordan, se včera oficiálně zařadil mezi největší postavy toho druhého klubu z provincie Alberta.
A jak prohlásil Craig Conroy, uvedení do Síně slávy je jen otázkou času.
Titulní foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -