- Reklama -

Nechceme tuhle šanci promarnit, zní před sedmým zápasem z Ottawy

- Reklama -

Jsou jako kočka, která má devět životů. Dávno už měli mít po sezóně, oni se ale vzepřeli osudu a nyní stojí jen jeden krůček od vysněného finále Stanley Cupu. Předsezónní prognózy jim přisuzovaly pozici někde u dna ligové tabulky. Aby toho nebylo málo, stíhala je jedna rána za druhou. Bobbymu Ryanovi zemřela máma. Manželce Craiga Andersona diagnostikovali rakovinu. Na dva měsíce jim tak vypadl ze sestavy gólman číslo jedna. Ani zranění se jim zrovna nevyhýbala, vždyť takový Clarke MacArthur nehrál prakticky dva roky. Přesto se Ottawa Senators drží naživu i na konci května.
V sérii s Bostonem nebyli bráni za favorita, to samé platilo i ve druhém kole proti Rangers. Oba soupeře Ottawa vyřídila v šesti zápasech. Přesto jen málokdo čekal, že by mohla přejít přes hvězdami nabitý Pittsburgh, který pohár obhajuje. Jakmile jim Tučňáci v pátém zápase naložili 7:0, spousta lidí si myslela, že jsou vyřízení. Bitvami v play-off ošlehaný soupeř už si měl postup pohlídat. Jenže oni se opět vzepřeli osudu a vynutili si rozhodující sedmý zápas.
Poprvé v letošních bojích o Stanley Cup čelili vyřazení, ale zvládli to. Po vítězství 2:1 přinutili Pittsburgh, aby letos podruhé musel podstoupit zápas číslo sedm. Ve Washingtonu Penguins uspěli, zvládnou ale doma roli favorita, když od nich postup všichni očekávají? V jednom utkání se může stát cokoli.
Pravdou ovšem je, že Pens svého soupeře i v šestém duelu výrazně přestříleli a Sens mohou děkovat svému brankáři, že je ještě udržel v sérii. Craig Anderson podal fantastický výkon, kryl 45 střel soupeře a inkasoval pouze z hole Jevgenije Malkina. V předchozím zápase byl přitom střídán a jeho tým utrpěl debakl. Jak se ale ukázalo, nijak ho to nepoznamenalo.
„Moc jsme toužili vynutit si sedmý zápas, a to se nám taky podařilo. Andy byl dnes neuvěřitelný, je to rozdílový hráč. Celý večer nám kryl záda,“ chválil svého gólmana útočník Zack Smith, k němuž se donesly hlasy, že jeho tým se z debaklu 0:7 už nevzpamatuje. „To je v pořádku. Tohle jsme slýchali po většinu roku a prakticky celé play-off, není to nic nového. My tuhle roli bereme,“ dodal.
„Nemůžete změnit, co se stalo v minulosti. Musíte se dívat dopředu a připravit se na další zápas,“ hodil Craig Anderson krutou porážku za hlavu. Celý tým se pak v pondělí sešel na mítinku, kde hráči mluvili o tom, jak velká příležitost je před nimi a že by si ji neměli nechat protéct mezi prsty.
„Sešli jsme se a vyříkali si některé věci. Byla to upřímná, pozitivní debata. Odehráli jsme osm přípravných zápasů, pak 82 utkání základní části a dostali se do třetího kola. Podívali jsme se na to z této perspektivy a nechceme tuhle šanci promarnit,“ říkal k týmovému setkání obránce Marc Methot.
Kouč Boucher svým svěřencům před šestým zápasem říkal, že mají na výběr ze dvou variant. Buď mohou k utkání přistoupit tak, že jim hrozí vyřazení, nebo v něm mohou vidět příležitost. Oni si vybrali to druhé. Jejich reakce na předchozí porážku byla obdivuhodná.
„Kdyby nám někdo v září v tréninkovém kempu řekl, že budeme hrát před svými fanoušky šestý zápas ve finále konference, brali bychom to,“ řekl Bobby Ryan, autor vyrovnávací trefy na 1:1. Jeho zásah ukončil jedenáctizápasovou šňůru, během které Sens nevyužili ani jednu přesilovku. Po 29 neúspěšných pokusech se prosadil až Ryan. „Nechtěli jsme mít hlavy dole. Snažili jsme se o to, abychom si tohle dobrodružství ještě prodloužili. Získali jsme pro sebe další dva společné dny a tenhle tým chce být spolu, je to vzrušující“ dodal.
Bilance Senators v sedmých duelech je ale velmi nepříznivá – z pěti pokusů neuspěli Sens ani jednou! Dnes se tedy pokusí tuto nelichovou statistiku změnit a po deseti letech postoupit znovu do finále Stanley Cupu. „Necítíme žádný tlak, to oni jsou favority, každý od nich čeká postup,“ přijímá roli outsidera, který nemá co ztratit, útočník Mike Hoffman. „Je to sice sedmý zápas a spousta z nás žádný takový, v této fázi sezóny, ještě nezažila. Ale bereme to tak, že je to jen další hokejový zápas,“ dodal.
„Když jsme jeli s Dionem Phanuefem po porážce 0:7 domů, řekl mi, že tahle série je naše, a já si myslel přesně to samé. Jak si tohle můžete myslet po tom, co jste právě prohráli 7:0?,“ říká Clarke MacArthur. „Potřebovali jsme vyhrát zbývající dva zápasy. Teď máme jednu výhru v kapse a před sebou rozdělanou práci. Já téhle partě věřím. Když hrajeme svou hru, dokážeme porazit každý tým v lize. Neoblékneme si obleky a nepoletíme do Pittsburghu, abychom prohráli. Jedeme ten zápas vyhrát a dáme do toho všechno,“ dodal odhodlaně.
Také Derick Brassard souhlasí. „Bylo lepší, že jsme dostali takovou facku. Je lepší prohrát 7:0, než ztratit zápas v prodloužení,“ řekl útočník. „Hrajeme proti skvělému týmu, proti obhájcům Stanley Cupu, a máme možnost postoupit do finále. Nemůžeme žádat víc. Musíme jen jít a užít si to,“ uvedl Brassard.
„Nezáleží na tom, že podruhé za sebou je to pro nás zápas o přežití. My takhle bereme každé utkání, už od přípravy před sezónou. Ke každému zápasu přistupujeme stejně a nebudeme na tom nic měnit,“ říká kouč Guy Boucher. „Pokaždé můžete něco udělat lépe, ale já nemohu od svých hráčů žádat víc. Dávají do toho naprosto vše. Vybojovali jsme si tuhle šanci a dnešní zápas bereme jako velkou příležitost,“ říká kouč.
Víra, to bude v dnešním utkání klíčové slovo. Senators musí věřit, že to mohou dokázat. Tenhle zápas bude hodně o hlavě. „Mysl je mocná. Když nevěříte, že vyhrajete, jste už předem poraženi. Když věříte, že můžete vyhrát, pak máte šanci,“ říká Craig Anderson. Dá se očekávat, že dnes bude nejzaměstnanějším mužem na ledě. Vychytá Ottawě další překvapivý postup?

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -