- Reklama -

Nechci, aby na něj lidi zapomněli, říká matka Dereka Boogaarda

- Reklama -

Před osmi lety v květnu zemřel kvůli kombinaci alkoholu a prášků bývalý bitkař New Yorku Rangers a Minnesoty Wild Derek Boogaard. Každý rok na výročí smrti podává jeho matka inzerát do novin v Regině. Píše v něm dopis svému synovi.
„Tečou mi slzy a srdce mě bolí. Ale když si vzpomenu na šťastné časy, které jsme spolu zažili, začínám se zase smát. Cítím při tom spoustu emocí,“ začala svoji letošní vzpomínku Joanne Boogaardová. Dává mu vědět, že na něj jeho rodina stále myslí, pokračuje v oslavách jeho narozenin a o Vánocích mu nechávají speciální místo u rodinného stolu.

Od jeho nešťastné smrti tlačí Boogaardova rodina ligu k tomu, aby uznala svůj podíl viny na jeho smrti. Několikrát žalovali NHL i hráčskou asociaci NHLPA. Všichni soudci ale rozhodli v neprospěch rodiny. Pozůstalým po vysokém bitkařovi byla nabídnuta částka 22 tisíc dolarů. Tu vysoudili už bývalí hráči na NHL v řízení, v němž žalovali ligu za to, že je údajně neochránila před následky otřesů mozku. Joanne však tyto peníze nepřijala s tím, že to je „facka“. Jejich cíl je prý jiný.
Potrestaní viníci?
Pitva odhalila, že bývalý hráč Rangers měl v krvi lék oxykodon. Ten se používá proti bolesti a je návykový. Lék Boogaardovi sháněl Jordan Hart, syn bývalého hráče NHL Garryho Harta. Za tento čin dostal roční podmíněný trest. Hart měl léky brát od lékaře Oscara Johnsona. Ten v současnosti očekává rozhodnutí soudu v případu distribuování léků. Před soudem se objevil i Boogardův bratr Aaron, který měl manipulovat s místem činu. Rodině bývalého ostrého hocha to ale připadá málo. Podle nich bylo viníků mnohem víc.
Proč vlastně Joanne každý rok píše dopis svému synovi a publikuje jej v novinách? „Protože nechci, aby jej lidé zapomněli. Nechci aby jeho smrt zapadla. Lidé by o tom měli vědět, není to ojedinělý případ,“ řekla hokejovému časopisu The Hockey News.
Podle ní liga mohla udělat v tomto případu mnohem víc. S šéfem NHL Garym Bettmanem prý mluvila pouze jednou, krátce po smrti jejího syna. „Bettman všechno zametl pod koberec. Všechno, čím si Derek musel projít, jak se k němu chovali. Chtěli byste, aby takhle nakládali s vaším dítětem? Myslím, že by Bettman měl převzít více zodpovědnosti,“ myslí si matka.
Derek Boogaard by se letos dožil 37 let. Po jeho smrti lékaři objevili, že trpěl degenerativním onemocněním mozku (CTE), které by nejspíše vyústilo v brzké vypuknutí stařecké demence.

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -