- Reklama -

Nechci klukům dělat ostudu, komentuje Jágr souznění s mladíky

- Reklama -

Jonathan Huberdeau zavezl kotouč do útočného pásma, rozhlédl se kolem sebe a když uviděl dojíždějícího Jaromíra Jágra v pravém kruhu, dobře věděl, kam nasměrovat svoji přihrávku. Kladenský rodák střelou z první překonal Linuse Ullmarka, čímž svoji sezónní bilanci upravil na 14 gólů a kariérní na 736 branek. Od Bretta Hulla na třetím místě historických statistik už českého útočníka dělí pouze pět přesných zásahů.
„Když mu nahrajete, většinou dobře zakončí. Řekli byste, že je těžké uvěřit, že chlap ve 43 letech hraje tak skvěle, ale já ho znám, takže tomu uvěřím snadno,“ sklání se před zkušeným parťákem Huberdeau. „Máme štěstí, že s ním můžeme hrát. Strašně moc jsme se toho od něho naučili, je to tak dobrý hokejista. Vede naše bodování a přitom je starší než kdokoliv jiný.“
Narážkám na svůj věk se Jágr neubrání, zvláště s blížícími se 44. narozeninami, které oslaví v polovině února.
„Je mu skoro čtyřiačtyřicet. Mohli bychom říci, že je skoro 44 roků starý,“ směje se obránce Panterů Brian Campbell, který ve svých 36 letech také patří ve floridském klubu mezi nemnohé veterány. „Já si to s ním parádně užívám, na ledě i mimo něj. Je pořád samá srandička.“
Ke gólové situaci popsané v prvním odstavci tohoto článku došlo v desáté minutě zápasu s Buffalem. Campbell za klub od Niagarských vodopádů na začátku profesionální kariéry osm sezón hrál, takže se s Jágrem potkával jako s protivníkem. Česká hokejová legenda patřila k nočním můrám Sabres a tím, že ve včerejším zápase skórovala, se stala jejich největší Nemesis. Nikdo nevstřelil Šavlím víc branek než Jágr, úterním 45. gólem se odpoutal od dosud stejně nebezpečného Daniela Alfredssona.
Za Floridu zatím nastřílel člen Triple Gold Clubu dvacet branek v 57 zápasech. V posledních čtyřech utkáních se trefil celkem čtyřikrát, dobře však ví, že ne vždy je jeho výkon ideální.
„Kluci mi pomáhají tím, jak bruslí a makají, já se snažím jim pomoci svými zkušenostmi,“ hodnotí Jágr souhru s Jonathanem Huberdeauem a Aleksanderem Barkovem. „Miluju hokej a nechci být tím, kdo hraje špatně a kazí tím dojem ze hry svých spoluhráčů. Občas se to stane, to se jim potom omlouvám.“
Většinou je ale produkt nabízený elitní formací Panthers kvalitní, což už seznali i jejich fanoušci. Zatímco na podzim se Florida ještě potýkala s nízkým diváckým zájmem, teď už bývá BB&T Center z valné části zaplněné. Při utkáních s Montrealem a NY Rangers na přelomu roku hlásili pokladníci vyprodáno, skoro 17tisícová návštěva přišla dokonce i na nedělní zápas s Columbusem.
„Musíte jim něco nabídnout. Fanouškům nestačí pokaždé jen slib, že uděláme play off, protože máme dobrý mladý tým,“ uvědomuje si Jágr. „Nám teď uprostřed sezóny hodně pomohla naše vítězná šňůra. Můžeme teď říct: ‚Podívejte, že nelžeme. Dokážeme porážet i nejlepší týmy v lize,'“
Florida má za sebou deset vítězných vystoupení, naposledy padla 12. prosince v Bostonu. Série domácí neporazitelnosti Panterů čítá sedm zápasů, přičemž posledních šest odehráli bez přerušení v období od 20. prosince do 3. ledna. Včerejším duelem s Buffalem odstartovali šestizápasový trip po kluzištích soupeřů, v jehož rámci je čeká i trojboj na severu Kanady.

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -