- Reklama -

Neházejte sumce na led, prosí své fanoušky kouč Nashvillu

- Reklama -

Po postupu hokejistů Predators do finále Stanley Cupu se v médiích neustále připomíná, jak Nashville není typické hokejové město, že tu chybí hokejové podhoubí a tradice. Ale to není tak úplně pravda – i tady už vyrostla početná rodina do hokeje zapálených fanoušků a ti mají i své rituály. A jeden z nich je dost bizarní.
Když Predators vstoupili v roce 1998 do NHL, podstatné jádro jejich fanoušků vzešlo z pracovníků místní automobilky, kteří dosud drželi palce týmu Detroit Red Wings. A v Detroitu už na začátku 50. let vznikla tradice házení chobotnice na led pro štěstí tamních hokejistů. A tak příznivce z Nashvillu napadlo, že by to chtělo vymyslet něco podobného.

Ovšem mělo to být něco typického pro lidi z Tennessee. Nápad vznikl během zápasu Predators s Red Wings v roce 2002, kdy najednou kdosi vhodil přes plexisklo na led mrtvou rybu. A protože Nashville tehdy zápas vyhrál, zrodila se tradice pro štěstí. A to i přesto, že ne všichni byli tím nápadem nadšení. „Je to pěkně velký, těžký a slizký. No ale když je to dobré pro tým, tak se s tím nějak vyrovnáme,“ prohlásil jeden z pracovníků haly, který musel rybu uklízet.
Ostatně není to jen tak obyčejná ryba. Je to druh sumce (latinsky Ictalurus punctatus), který patří mezi symboly a je oficiální rybou státu Tennessee. On je tedy oficiální rybou i dalších čtyř států v USA, ale kdo by se o to zajímal… Zajímavější je, že tenhle sumec je pořádný kus ryby vážící kolem 10 kilogramů, takže dostat jej přes vysoké plexisklo na stadionu, není žádná legrace.


Stejně jako to dostat takhle velkou rybu přes vchody Bridgestone Areny. Někteří fanoušci si ji údajně přilepí páskou k břichu nebo k nohám a pokud snad vzbudí podezření, tak ochranka vzhledem k soudržnosti týmu občas přivře oči. I tak ale nemůže být moc zábavné mít na těle slizkou rybu a tak se jí fanoušci nejraději zbavují už těsně před zápasem nebo hned jak Predators vstřelí gól.
Když Nashville rozhodl proti Anaheimu o postupu do finále Stanley Cupu, hodil sumce na led i hráč amerického fotbalu Taylor Lewan z místního týmu Tennessee Titans. To jiný fanoušek Predátorů se během finále pokusil o „kousek s rybou“ i v Pittsburghu, ale byl vyveden z haly a dokonce zatčen za nevhodné chování. Na jeho pokutu se ale složilo rádio z Nashvillu.
Během třetího finálového zápasu v Nashvillu přistálo na ledě dokonce 5 ryb a utkání muselo být několikrát přerušeno. A to pro hráče není úplně ideální, proto kouč Predátorů Peter Laviolette vyzval fanoušky k tomu, aby už na led nic neházeli.
„Občané Nashvillu vědí, co je příkladné sportovní chování. A mezi ně patří i nevhazovat cokoliv na led, může to ohrozit hráče i rozhodčí. Prosím, nevhazujte nic na led, ať nedáme nikomu důvod k penalizaci,“ napsal na Twitteru.

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -