- Reklama -

Nejdivočejší přestřelky všech dob. V hlavní roli Gretzkyho Edmonton

- Reklama -

Nejvíce gólů v jednom zápase dokázali vstřelit hráči Montrealu Canadiens. Psala se třetí sezona NHL, 1919–1920. Liga tehdy nesla přívlastek kanadská, protože v ní nastupovaly pouze čtyři týmy ze země javorového listu – vedle Habs Ottawa Senators, Toronto St. Patricks (sezonu předtím pod názvem Toronto Arenas, jako Maple Leafs od roku 1927) a Quebec Bulldogs. Právě nováček z Quebecu, který se hned po premiérové sezoně přestěhoval do Hamiltonu, si připsal smutný rekord, který s jistotou vydrží navěky.
Třetího března 1920 zavítal do hlavního města stejnojmenné provincie rival z Montrealu, který domácí doslova zmasakroval. Canadiens nasázeli Quebecu 16 branek (!), což se dosud žádnému jinému týmu nepovedlo. Od domácích inkasovali pouze třikrát.
Kromě Montrealu pouze další dva týmy dokázaly pokořit hranici patnácti branek v jednom utkání. 23. ledna 1944 porazil Detroit 15:0 New York Rangers. Jde o největší porážku v historii National Hockey League. Podobný výsledek se opakoval 11. listopadu 1981, kdy Minnesota North Stars rozdrtili Winnipeg Jets 15:2. Čtrnáct branek během šedesáti minut se povedlo vstřelit Buffalu Sabres, a to hned dvakrát. Nejdříve 21. prosince 1975 porazilo 14:2 Washington Capitals a 19. března 1981 smetlo Toronto 14:4.
Vraťme se zpátky do ročníku 1919–1920. Ten se zapsal do kronik ještě dvěma důležitými událostmi. Joe Malone, útočník Quebec Bulldogs, dokázal 31. ledna 1920 vstřelit Torontu sedm branek! Na takovou gólovou explozi dosud žádný čarostřelec nedokázal navázat.
Toronto St. Patricks hrálo důležitou roli i v dalším milníku. V zápase proti Canadiens hraném 10. ledna 1920 v montrealské Mount Royal Arena padlo celkem 21 branek. Habs zvítězili 14:7 a jejich hráč Newsy Lalonde se trefil šestkrát. Tolik branek v jednom utkání se povedlo mužstvům zopakovat až 11. prosince 1985, kdy proti sobě stanuli Chicago Blackhawks a Edmonton Oilers. Hosté vedení nepolapitelným Waynem Gretzkym zvítězili 12:9. Právě tato dvě střetnutí patří mezi nejofenzivnější zápasy v dějinách NHL.

Hokejisté z provincie Alberta se po první dvacetiminutovce ujali vedení 4:0. Prostřední část, řečeno terminologií Beaufortovy stupnice, přinesla doslova orkán, tedy nejsilnější možný vítr. Jak Černí jestřábi, tak Olejáři vstřelili po šesti brankách. Tím mužstva vyrovnala další rekord – dvanáct branek v jedné třetině padlo pouze v již zmíněném utkání Šavlí proti Javorovým listům v roce 1981. Glenn Anderson ve druhé části zkompletoval hattrick.
Závěrečná perioda přinesla „pouze“ pět branek, hattrick v ní pro změnu dokončil Jari Kurri. Přestože Edmonton vsítil dvanáct branek, Gretzky nezaznamenal ani jednu. Chuť si však napravil asistencemi – posbíral jich sedm, což se mu povedlo třikrát v kariéře. Glenn Anderson si ke třem brankám připsal stejný počet nahrávek. Gólový apetit hráčů v poli odnesli brankáři; ten večer se na straně Chicaga představili Murray Bannerman a Bob Sauve, zatímco o devět branek v síti Edmontonu se „podělili“ Grant Fuhr a Andy Moog.
K jedenadvacetigólovému milníku se nejvíce přiblížila dvě utkání. A znovu u toho nebyl nikdo jiný než hráči Edmontonu Oilers, jejichž bláznivá ofenzivní hra patří k nejkrásnějším érám NHL.
Čtvrtý den roku 1984 doma Oilers porazili Minnesotu North Stars 12:8. Wayne Gretzky zaznamenal po čtyřech brankách a asistencích. Byl to už jeho druhý osmibodový večer v ročníku 1983–84. O necelé dva měsíce předtím Edmonton rozdrtil New Jersey Devils 13:4 a „The Great One“ si připsal tři branky a pět nahrávek. Největší výhry se Olejáři dočkali v listopadu 1985, kdy doma zvítězili 13:0 nad Vancouverem; stejný počet branek dokázali nasázet i na jaře 1987 v play-off proti Los Angeles Kings (utkání skončilo 13:3).
Dvacet puků za zády gólmanů skončilo ještě 8. ledna 1986 v Torontu, kdy Javorové listy porazily Gretzkyho tým 11:9. Devětadevadesátka si připsala čtyři body (3+1), ale hlavní hvězdou večera v Maple Leaf Gardens se stal český útočník Miroslav Fryčer, který se trefil čtyřikrát. Fryčer si v Torontu odsloužil sedm sezon. Pro Edmonton to byla pátá (a poslední) sezona v řadě, v níž dokázal během osmdesáti utkání základní části vstřelit přes čtyři sta branek.

V dalších šesti střetnutích padlo devatenáct branek, ale zápasy z let 1920 a 1985 zůstaly nepřekonány. O takových gólových hodech se dnes fanouškům může nechat jenom zdát, a tak jim nezbývá nic jiného, než se prohrabávat kronikami NHL. Zatím poslední nejdivočejší utkání se odehrálo 27. října 2011 ve Philadelphii, v jejímž dresu se po tříleté pauze vrátil do zámořské ligy Jaromír Jágr – domácí prohráli po divoké přestřelce připomínající závěr čtvrtého pokračování Ramba 9:8 s Winnipegem Jets. Nejlépe utkání zhodnotil tehdejší kouč Tryskáčů Claude Noel: „Byl to nejpodivnější zápas, jaký jsem kdy zažil, připomínalo to utkání NFL. To, co jsme předvedli, postrádá logiku.“ Jistě by se nikdo z fanoušků nezlobil, kdyby v současné NHL postrádal logiku daleko větší počet zápasů.

Titulní foto: IHA/Icon Sportswire

- Reklama -
Jan Kadeřábek
Narozen v roce 1993. Absolvent bakalářského oboru Marketingová komunikace a PR na FSV UK. V současnosti studuju žurnalistiku, první ročník magisterského oboru. O hokej se zajímám od 8 let. Díky dlouholetému zájmu o NHL jsem se rozhodl napsat bakalářku na téma „Marketing NHL v letech 2005–2015“. Kanadsko-americká soutěž mě fascinuje především svou úžasnou historií. Aktivně se věnuji karate a běhu, rád čtu a jsem velkým fanouškem rockové hudby, především Guns N‘ Roses, Bruce Springsteena, Rolling Stones, U2, Kiss, Bon Jovi a dalších. Jsem autorem knihy Guns N' Roses: Příběh nejslavnějšího turné, která vyšla v září 2016. Publikace se zabývá nejúspěšnějším obdobím kapely, roky 1989 až 1994.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -